Gå direkt till Nyheten (Allt bättre betyg i Lidköpings kommuns grundskolor)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Allt bättre betyg i Lidköpings kommuns grundskolor

Publicerad Friday, 27 September 2019, 14:32 av Redaktionen

De nationella siffrorna för slutbetygen i grundskolorna i Lidköpings kommunala skolor visar på en positiv resultatutveckling.

I jämförelse med rikets resultat överträffar skolornas resultat i såväl, elever som har uppnått kunskapskraven i alla ämnen, behörighet till yrkesprogram samt genomsnittligt meritvärde. Det skriver kommunen i ett pressmeddelande som enbart handlar om kommunens egna skolor.

Andel elever som uppnått kunskapskraven i alla ämnen har markant ökat från tidigare år och ligger nu ett antal procent över rikets resultat. På riksnivå uppvisar motsvarande statistik en marginell minskning jämfört med föregående läsår.

Statistiken uppvisar en tydlig trend över åren, där fler och fler elever är behöriga att söka in till ett yrkesprogram. Det visar nu ett resultat på 87,9% att jämföras med fjolårets 84,3% och årets resultat för riket 82,5%. Framför allt har andelen pojkar som är behöriga att söka ett yrkesprogram ökat. Att bli antagen till och att fullfölja en gymnasieutbildning är främjande för ungas etablering på arbetsmarknaden.

Eleverna söker till gymnasieskolans nationella program med ett meritvärde som beräknas som summan av betygsvärdena för de 16 bästa ämnesbetygen i elevens slutbetyg. Elever som läser moderna språk som språkval beräknar meritvärdet som summan av 17 ämnen. På riksnivå har det genomsnittliga meritvärdet ökat. De senaste tre åren har Lidköpings kommunala grundskolors meritvärde varit på samma nivå men detta året har meritvärdet, i 17 ämnen, ökat markant. Den ökningen gäller såväl flickor som pojkar, där resultatet visar på 227,4 poäng att jämföras med rikets 224,5 poäng.

Glädjande är att även den grupp av elever som är födda utomlands uppvisar samma positiva resultatutveckling i såväl uppnått kunskapskraven i alla ämnen, behöriga till yrkesprogram samt genomsnittligt meritvärde.