Gå direkt till Nyheten (Statistiskt: Fortsatt stigande småhuspriser)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Statistiskt: Fortsatt stigande småhuspriser

Publicerad Thursday, 11 February 2016, 09:48 av Redaktionen

Småhuspriserna steg med 3 procent under tremånadersperioden november 2015 – januari 2016, jämfört med den föregående perioden augusti – oktober 2015. På årsbasis, senaste tremånadersperioden jämfört med motsvarande period ett år tidigare, har priserna stigit med 12 procent.

Mellan de två senaste tremånadersperioderna redovisas stigande priser i 17 av Sveriges 21 län. De län där priserna på småhus steg mest var Norrbotten och Kalmar län med 6 procent. Sjunkande priser redovisas i tre län. I Kronobergs och Gotlands län sjönk priserna med 4 procent, samtidigt som priserna i Gävleborgs län sjönk med 1 procent. I storstadsregionerna Stor-Malmö, Stor-Stockholm och Stor-Göteborg steg priserna mellan 4 och 5 procent.

Fördelat regionalt på län och årsbasis steg priserna i samtliga 21 län. Den största prisuppgången redovisas i Stockholms län med 17 procent, följt av Norrbottens och Kalmars län med 15 procent. Inte långt efter återfinns en prisuppgång på 14 procent för Västra Götalands län. Den lägsta prisuppgången återfinns i Kronobergs län med 2 procent. I storstadsregionerna Stor-Malmö, Stor-Göteborg och Stor-Stockholm steg priserna mellan 12 och 17 procent.

Det genomsnittliga priset för en småhusfastighet i landet uppgick till 2,6 miljoner kronor under perioden november 2015 – januari 2016. Det preliminära antalet köp under den senaste tremånadersperioden var 11 335 stycken. De tre län där det sker flest köp är Stockholms, Västra Götalands och Skåne län. I dessa tre län sker 45 procent av landets samtliga köp. Ingen kommun i västra Skaraborg är tillräckligt stor för att vara med i statistiken,