Gå direkt till Nyheten (I dag museirally, kanske elfte året för andra gången…?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

I dag museirally, kanske elfte året för andra gången…?

Publicerad Sunday, 13 September 2015, 07:50 av Björn Smitterberg

hannasundblad_150903När samlingen sker inför det årliga Museirallyt i Lidköpingstrakten kommer alltid frågan – vilken gång i ordningen.
Ingen har egentligen koll på det. Kanske är det därför så att det nu är andra gången som rallyt genomförs för elfte året. Dock inte i följd, det har varit något uppehåll.
Årets uppstartsamling skedde ombord på “Mina” – vars förening varit med varje gång.
Hanna Sundblad vid Vänermuseet är spindeln i nätet för museirallyt och brukar ha träffen på lite olika museer – i år på “Mina”.ikon-bildreportage

– Det här är inte bara för museiföremålens skull, säger Hanna Sundblad om det här sättet att fira Kulturarvsdagen.

hannasundblad2-150903

– Det handlar lika mycket om att uppmärksamma allt det kulturhistoriska arbete som genomförs i föreningarna – i stor eller liten skala.

Några nya museer är inte med i år – men ett saknas. Stola befinner sig i ett slags generationsskifte när det gäller personal och deltar inte i år. Men annars är det välkända namn.

– “Mina” är en galeas byggd 1876 på Torsö. Hon har mest seglat på Vänern och Göta älv men ägdes i flera år av en handlare i Göteborg som sålde sågade trävaror i England. Därför var det i Göteborg man under några årtionden oftast kunde se henne.

“Mina” seglade i över 30 år efter att ha sjösatts från Fogelös strand. Men 1914 hände något – skeppet fick en motor. Mest för att klara slussningarna som annars var besvärligt med vinschar och trossar.

Så småningom skulle tiden vara mogen för att låta “Mina” huggas upp. Då kom “Minas” vänner till undsättning, men inte Lidköpingsföreningen som i dag äger henne. Det var en förening med samma namn i Göteborg (några av dess medlemmar är med i Lidköpingsföreningen än i dag). På 1990-talet orkade Göteborgsföreningen inte riktigt längre. En ny förening med samma namn i Lidköping tog över henne och inledde ett omfattande arbete för att utvändigt restaurera skeppet, och invändigt skapa kojplatser för cirka 20 personer, och ett modernt kök. Lasten  består numera oftast av människor. Hon kan även användas vid kaj. Nästa år kan det för första gången bli ett bröllop ombord – men det är inte säkert att frieriet är helt klart än.

larsgorannilsson_mina_muse
Lars-Göran Nilsson är ordförande nutida föreningen. Skeppet är numera riggat och kan segla såväl som puttra för motorn. Två personer – väl utbildade – delar på  jobbet som skeppare. För att vara med och segla måste man vara medlem, “Mina” får nämligen inte ta passagerare hur som helst. Reglerna för passagerarfartyg är tämligen krävande.

Under museirallyt i dag är det öppet ombord, men tyvärr är det så med skeppen som byggdes förr; Tillgängligheten för den med lite rörelsehinder är begränsad. Men tjärdoft på däck kan alltid fixas.

Tun är väl representerat i museirallyt. F7:s gårds- och flottiljmuseum deltar och berättar den otroliga historien när avfolkningsbygden plötsligt blev hemvist för en flygflottilj.

pelleaehrlundf7150903
– Det måste varit en stor omställning i trakten, säger Pelle Ährlund som ägnar en stund då och då av arbetstiden på flottiljen åt att sköta museet.

– Jag tänker ibland på hur det var här vid Såtenäs, med folket som arbetade på fälten, på jordbruksarbetande grabben som tittade efter grannens Greta. Plötsligt kom det 200 värnpliktiga!

Silvii skola, Sockenmagasinet och Rektorsbostaden visas av Tuns Hembygdsförening, Tommy Johansson visar Tuns kvarn som fyller hundra år i år och fortfarande är i drift.

17 platser finns att besöka – och även i år finns en chans att vinna priser för den som tittar på flera platser.

Vänermuseet
Rörstrands Museum
Meken-Minnet
“Mina”
Maskinnostalgiska föreningen
Grafiska Tryckeriet
Hantverksgården
IdrottsmuseetBackgårdens gårdsmuseum i Lavad (entré)
Särestads Landsbygdsmuseum
Tuns Kvarn
Tuns Hembygdsmuseum med Silvii skola, rektorsbostad och sockenmagasin
F7 gårds- och flottiljmuseum som berättar om trakten från stenåldern till JAS-plan
Örslösa Hembygdsförening visar sina kvarnar
Skalundas Maskinmuseum visar lantbruksmaskiner och traktorer. Eventuellt kan det bli tröskning.
Rackeby Lanthandel och Radiomuseum är öppet och dessutom visas 9-årige Philemons klocksamling (350 stycken).
Scootermuseet på Kinnekulle
Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri med Skaraborgs Geologiska sällskap. I hamnen ligger vikingaskeppet “Sigrid Storråda”

Ur Lidköpingsnytts arkiv med gamla foto: Råbäcks hamn
gamlabildraabeck

©Lidköpingsnytt