Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vi tar ansvar!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vi tar ansvar!

Publicerad Sunday, 15 June 2014, 20:00 av Insändare

debatt-insikonModerata politiker i regionstyrelsen hädar att de kan ta ansvar på ett bättre sätt än den styrande majoriteten i regionen.

Vi tar ansvar för sjukvården, jobben och ekonomin

Sjukvården i allmänhet, patienter och personal i synnerhet, riskerar att få en kalldusch om de rödgröna får fortsätta styra regionen efter höstens val. Den rödgröna budget som nu antagits för Västra Götalandsregionen innebär nämligen ett budgethål på totalt 1842 miljoner kronor! (S), (MP) och (V) lovar allt till alla utan att ha pengarna på fickan. Men alla som sett Lyxfällan på TV3 vet att allt förr eller senare måste betalas.

Politik handlar om att ta ansvar och prioritera. Vi moderater prioriterar som alltid sjukvården. Men vi tar också ansvar för ekonomin. I vår budget har vi valt att fokusera på de områden inom sjukvården där människor upplever att problemen är speciellt stora: akutsjukvården, ambulanssjukvården och den planerade vården t ex cancervården. Det är inte acceptabelt med långa väntetider i något led inom sjukvården. Är man sjuk ska man få vård.

Sjukvården måste ses som en kedja där varje länk måste stärkas för att helheten ska fungera och vara stark. För att korta väntetiderna på akuten krävs breda insatser. Vi vill se fler erfarna läkare på akuten, snabbspår förbi akutmottagningen och fler primärvårdsjourmottagningar i anslutning till akuten, men också välriktade satsningar i andra delar av hälso- och sjukvården. En stärkt primärvård och väl fungerande kommunal omsorg är delar i helheten som måste fungera för att akuten ska kunna ge vård inom rimlig tid. För att korta väntetiderna på ambulans vill vi se ytterligare en ambulanshelikopter samt utveckling av konceptet I-väntan-på-ambulans (IVPA).

Under många år har politiker från höger och vänster uttryckt stor oro för den psykiska ohälsan bland barn och unga. Allianspartierna har presenterat en mängd förslag för att söka minska den psykiska ohälsan men de konkreta förslagen från de rödgröna har lyst med sin frånvaro och köerna för att få hjälp är inte sällan uppemot ett år. Det är lång tid för en flicka eller pojke i tolvårsåldern. Problemen måste upptäckas tidigt och hjälpen måste komma i tid.

Utan medarbetare stannar sjukvården. Trots erfarenheter från tidigare somrar pekar allt mot att också årets sommarsituation inom sjukvården blir svår. Varningssignaler har kommit från flera håll men mest akut är bristen på sjuksköterskor och barnmorskor. Ändå uttrycker företrädare för den rödgröna ledningen att man är nöjd med det arbete som görs för att klara personalbemanningen. För oss står det klart att personalfrågorna måste högre upp på den politiska agendan.

Regionens möjligheter att erbjuda en god sjukvård och övrig service är helt beroende av att medborgarna har jobb och betalar skatt. Jobbskatteavdragen har bidragit till att fler har sysselsättning och skatteintäkterna till regionen har stigit rejält men vi vill göra ytterligare insatser, inte minst för att ungdomarna ska komma in på arbetsmarknaden, och för att öka möjligheterna till arbetspendling genom en utvecklad kollektivtrafik med hög kvalitet och investeringar i vägar och järnvägar.

Vi lovar inte allt till alla. Men vi tar ansvar för sjukvården, jobben och ekonomin.

Gunilla Levén (M) Oppositionsråd Västra Götalandsregionen
Linn Brandström (M) Ersättare i Regionstyrelsen

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
15 June, 2014 10:59

Tydligen är de sk “nya” Moderaterna i VG-regionen unika då, för där M styr, som i t.ex Skåne och Stockholm är det fullständig kaos i sjukvården. Så var det ju senast M styrde i VG-regionen också. Då körde de ekonomin fullständigt i botten!

goran_mp_larsson
Gäst
goran_mp_larsson
16 June, 2014 12:02

Moderaterna sjunker i opinionen och det är inte underligt när man läser en artikel från Gunilla Levén (M) Oppositionsråd Västra Götalandsregionen
Linn Brandström (M) Ersättare i Regionstyrelsen på Lidköpingsnytt .

Regionens ekonomi är trots 8 år av Allians styre med 5 jobb skatteavdrag med över 100 miljarder i minskade inkomster till nationen , en stark region med över 4 miljarder i eget kapital , över 50000 anställda .
Regionen investerar över 10 miljarder under de kommande tre åren och vi har stark utveckling i regionen med växande befolkning över 1,6 millioner invånare.

Vi har denna mandatperiod  klarat sjukvården och kollektivtrafiken och det är självklart så att regeringens politik inte har underlättat för regionens välfärds ansvar , med en budget på nästan 140 miljarder på tre  år . 

Det är bisart at koppla in lyxfällan i den politiska ledningens budget , när Alliansen har nuon affären med miljard på miljard förluster nyss genomgången ???

Att vi följer kommunal lagen och under ett valår ämnar fastställa budgeten i dess helhet med det nyvalda region fullmäktige innan novembers utgång är 100 procent korrekt och att då som dessa skribenter tala om ett tre årigt underskott på nästan 2 miljarder är inkorrekt då budgeten som sagt med helheten fastställs i november och vi vet då inför fastställandes vem som bildat regering , exakt de finansiella intäkterna och ska då bedöma skattesatsen ! 

Det är självklart så att alla vi i den politiska ledningen i regionen också hoppas på en ny regering och det är verkligen dags för en ny förändring i Sverige och att åtta års moderat ledd regerings politik avslutas .

Det är viktigt att förstå att vi i den politiska ledningen verkligen har tagit ansvar sedan 2010 och klarat sjukvården som kollektivtrafiken och denna budget som antogs nu i tisdags ger färdriktning för långsiktigheten inom sjukvården med också satsningar som fri tandvård upp till 25 år samt fullföljandet av dubblerings målet i kollektivtrafiken mot 2025 !   
Vi har också höjt skatten 2013 med 25 öre till 11,13 som Moderaterna var emot .

Den politiska ledningens har utvecklat Hälso och sjukvården allt från den nära till specialist vården och kollektivtrafiken såväl landsbygd som stad och det är viktigt hur ni väljare röstar i alla valen den 14 e  september . 

Göran Larsson ( MP ) Regionstyrelsen Ersättaren.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
16 June, 2014 10:45

Kul att du lyfter fram Vänsterpartiets “fri tandvård till 25”.
V gör skillnad!

rödgrönrebell
Gäst
rödgrönrebell
16 June, 2014 12:34

Vi tar ansvar” skriver de… “För vem?” kam man fråga sig då.
Ja, de tar ansvar. För vårdoligarkernas vinster….

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
16 June, 2014 03:46

Ja men de har väl gett partibidrag (köpt) Moderaterna för att få detta. Redovisade inte Moderaterna detta redan 2011? Det sa de att de skulle iaf ;-)

rödgrönrebell
Gäst
rödgrönrebell
16 June, 2014 09:16

Ajabaja Ove, så där får man inte säga. Det var sådana jobbiga frågor som skrämde bort de moderata internetkrigarna från LN:s kommentarsfält förra året ;)