Gå direkt till Nyheten (Otterstad onsdag kväll: Martin Fogel – gitarr)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Otterstad onsdag kväll: Martin Fogel – gitarr

Publicerad Tuesday, 10 July 2012, 14:11 av Redaktionen

Londonbaserade gitarristen Martin Fogel återvänder varje sommar till hemtrakterna vid Lidköping. Han har hyllats av kritiker i Sverige, Storbritannien och Japan. Bilden är klickbar till större format.

Martin Vogel återvänder ofta på somrarna till Lidköping och Otterstad kyrka, men det är första gången på flera år som han ger en solokonsert på hemmaplan. Han framför denna gång ett somrigt program som sträcker sig från ”gitarrens Chopin” Johann Kaspar Mertz, till sydamerikanska mästarna Augustin Barrios och Heitor Villa-Lobos, till The Beatles och filmmusikklassiker som Cavatina och Du är den ende.

Martin Fogel har av ledande musikpress i Japan och Europa kallats ”ett svenskt geni” och hyllats för sin “fantastiska musikalitet”, “bergsäkra ekvilibristik” och “klara, vackra klang”. Efter examen från både Musikhögskolan i Göteborg och Londons Royal Academy of Music, har han etablerat sig som en av Sveriges främsta gitarrister. Han är främst verksam i Sverige, England och Japan, men framträder också regelbundet i olika europeiska länder.

Redan som 18-åring framträdde Martin i Sveriges Television och har sedan dess uppträtt och intervjuats både i Sveriges Radio och TV. Han har vunnit en rad priser i svenska och internationella tävlingar t ex Takemitsu-tävlingen i Finland och Tokyo International Guitar Competition. Hans framträdanden inkluderar Stockholms Konserthus och olika festivaler runt om i Sverige, och i England har han bl a spelat i Queen Elizabeth Hall. Han har givit konserter i Japans alla hörn, t ex i kända Tokyo Bunka Kaikan, i Scandinavian Music Festival Nagano, och i Shonai International Guitar Festival. Han har också varit solist i gitarrkonserter av Giuliani och Takemitsu med Åbo Symfoniorkester i Finland. Under vårens turné i jordbävningsdrabbade Japan (Tokyo & Nagano), gav Martin också välgörenhetskonserter i den tsunamidrabbade kuststaden Sendai.

Första CD:n Shenandoa, utnämndes till “Månadens CD” i Japans största klassiska musiktidning, och erhöll lysande recensioner i världens ledande gitarrtidningar. CD:n Image, tillsammans med flöjtisten Ann Elkjär, valdes till “Månadens CD” i största CD-magasinet i Japan, och deras radioinspelning för P2, inkluderades i BBCs ”Euroclassic Notturno” och sändes i 11 länder. Stöttad av Svenska Institutet har Martin studerat och spelat in samtliga verk för gitarr av japanska tonsättaren Toru Takemitsu, och nya CD:n Equinox lovordades i både engelska Classical Music Magazine och japanska CD Journal. Martin är konstnärlig ledare för Lidköping Music Festival som i år firar 10-årsjubileum. Under den kommande konsertsäsongen väntar konserter i Sverige och Storbritannien, samt turnéer i Estland och Japan.