Gå direkt till Nyheten (K-märkt i Lidköping:
Rådhuset ett lysande exempel)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

K-märkt i Lidköping:
Rådhuset ett lysande exempel

Publicerad Friday, 11 March 2011, 13:10 av Redaktionen

raadhusetGamla rådhuset.
Symbolen för Lidköping, avbildad i oräkneliga sammanhang, och älskad av alla. Det går naturligtvis inte att göra en serie om K-märkta miljöer i Lidköping och inte  skriva om rådhuset på Nya Stadens torg.


Det kom till i och med den nya staden, som Magnus Gabriel De la Gardie anlade på västra sidan om Lidan. Här skulle Magistraten och Rådstufvan ha sin hemvist.

Nya och Gamla Lidköping ( Gamlesta`n) hade var sin och administration mellan 1670 och 1683, gemensam borgmästare blev det först 1705.

1672 skänkte Magnus Gabriel sitt jaktslott, som låg på Lusthusholmen väster om gården  Traneberg på Kållandsö, till sin stad.  Det var en blockhusliknande konstruktion, förmodligen i stil med den förrådsliknande visthusbod som byggdes ute på Läckö för några år sedan, kompletterad med ett torn i två avsatser. Byggnaden sattes på en hög stengrund som fungerade som källarförråd.

raadhusreliefer

Den gamla stadens vapen finns inmurat i stenfoten liksom De la Gardies vapen som har tydliga kopplingar till kungliga vasavapnet.

På 1740-talet byggdes de bodar in, som fanns kring stengrunden, med det karakteristiska välvda taket, tillkom gjorde också  stentrappan, balkongen och tornuret  samt att man panelade hela byggnaden.

Förmodligen var Rådhuset rödmålat från första början. ”Falu rödfärg ” redan på officiella träbyggnader och högreståndspersoners hus redan på 1500-talet.

För lidköpingsbor som minns sitt Gamla rådhus före branden 1960, var det målat i en grå nyans. Alla trähus inne i sta`n, fram till 1970-talet någon gång, gick i en nyans av grått förresten. I och med återuppbyggnaden 1960 kom ursprungsfärgen tillbaka.
 
Förutom administration har Gamla rådhuset huserat brand- och polisstation, häkte, telegraf- och telefonstation, museum förutom olika salubodar inrymda i nedre delen av byggnaden.

raadhustak

Takbeklädnaden består av tjärad spånt – precis som Läckö slott.

På andra våningen, stora salen, sammanträdde rådstufvan och hölls rättegångar. ”Rättens gudinna” som kröner Gamla rådhuset har här sin förklaring.

1883 flyttades stadens förvaltning till ”nyare” gamla Rådhuset – Lidbeckska huset.
 
I tornet  på Gamla rådhuset satt tornväktaren nattetid och ropade ut klockslaget varje hel- och halvtimma, men hans främsta uppgift var att upptäcka eventuell brand.  Sålunda kunde det låta från Gamla rådhuset fram till 1897 : Klockan är tolv slagen – Bevara vår stad från eld och brand och fiendehand.

raadhus_cirka-1928

En bild av Rådhuset cirka 1928 tidigare publicerad i Lidköpingsnytt.

Tidigare artiklar i serien:

K-märkt i Lidköping:
Schougska handelsgården – ett stycke 1700-tal
Skriven fredag, mars 4th, 2011

Silvii skola – unik satsning av en person Skriven fredag, februari 25th, 2011

Bernt Blomgren spanar: Om miljöer värda att spara Skriven onsdag, februari 23rd, 2011