Gå direkt till Nyheten (Den gamla bilden: Mellbyallén – Lidköpings paradgata)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Den gamla bilden: Mellbyallén – Lidköpings paradgata

Publicerad Tuesday, 01 December 2009, 09:44 av Tore Sahlström

mellbygatanold_lop_91201Den gamla bilden är från mitten 1930-talet och visar Mellbyallén då de fina lindarna stod kvar. Senare, på 1950-talet, sågades träden ned med motivationen att de blivit allt för stora. Längs  Mellbyallén byggdes de största och förnämsta villorna i Lidköping.

Lidköpings drätselkammare beslöt den 5 februari att hugga ned yttersta trädraden vid Mellbyallén. Förslaget väckte en en del förtret bland Lidköpingsborna som använde Mellbyallén som ett  omtyckt promenadstråk.

Beslutet att hugga ned träden var bara inte beroende på att träden var för stora, utan även att biltrafiken ökade radikalt på gatan. I lokalpressen skrevs det inget om missnöjet att hugga ned träden, bara en liten notis i förbifarten från ett referat från drätselkammarens möte.

mellbyhgatan_1930-tal

Bilden är klickbar till större format

Lek med tanken om det hade varit i dag som kommunen hade huggit ned dessa träd. Insändare och protesttåg hade säkert blivit följden av ett sådant beslut.

Mellbygatans förvandling från landsväg till en allékantad infartsgata mot stans centrum har sitt ursprung från 1800-talets senare del då allén skapades. Mellbygatan förmedlar fortfarande bilden av en paradgata. Den stora allén är borta, men kvar finns de största och förnämsta villorna som byggdes i seklets begynnelse. Många av villatomterna försågs med vackert arbetade järngrindar vid ingångarna.

mellbygatan_91201

Mellbygatan idag – bilden är klickbar till större format.

Början på Mellbyallén ligger Lidköpings tingsrätt. Tingshuset ritades 1899 av arkitekten Lars Kellman. Tingshuset var gemensamt för Kinnefjärdings och Kållands härader. Tegelbyggnaden har sitt entréparti huggen i sten. En lägre tillbyggnad tillkom på 1960-talet. Från och med år 2010 kommer Skaraborgs tingsrätt med säte i Skövde att ersätta Lidköpings  tingsrätt. Det första spadtaget togs fredagen den 20 november i år, och den nya tingsrätten ska ligga vid Eric Ugglas Plats i centrala Skövde.

villabygge_91201

Utmed Mellbyallén ligger en rad fashionabla villor. I ett av de första husen bodde en av stans profiler nämligen köpmannen Ernst Bergwik. Detta hus byggdes 1906 , och för närvande renoverats huset för fullt.

Lite längre ner på Mellbygatan ligger Park Hotell, som ritades av arkitekt Neuendorf Skövde, och byggdes 1914.  Liksom flera av villorna på Mellbygatan var huset ursprungligen enfamiljsvilla. Villan fick en påkostad utformning med sockel i huggen sten och stor portal. Huset beboddes första tiden av juvelerare Johansson, och sedan av guldsmeden Falkengren.

Sedan 1950-talet har det bedrivits hotellverksamhet i byggnaden. Sedan mars 2006 äger Eilert Ahlstrand Park Hotell . Han har nu även, förutom hotell andra verksamheter för livets alla högtider, såsom minnestunder, bröllop, dop, examensfester m m.

park_hotel_91201

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Babblan
Gäst
Babblan
1 December, 2009 10:55

Alltså! Vilken vacker gata detta varit. Tycker det är synd och skam att förstöra något så enormt stiligt som en allé ändå är.
Vad gäller Tingsrätten har jag mycket svårt att förstå nedläggningen. Borde det inte var mer passande att ha den kvar med tanke på hur mycket den kommer till användning. Eller planerar beslutsfattarna att Lidköping ska bli en brottsfri stad. Om så är fallet är nedläggningen OK för mig. :D

Bålli
Gäst
Bålli
1 December, 2009 12:10

Lägg märke till dessa fina soffor som står utmed allén. Finns dessa möjligen kvar i något förråd? De är en skatt! Rusta upp dem och ställ tillbaka dem, det förskönar hela stadsparken!

Svenne
Gäst
Svenne
1 December, 2009 02:58

Har hört att Lidköpings störste filmregissör; Mats Helge Olsson, ägde ett av husen som ligger på Mellbygatan någon gång under hans storhetstid. Kanske kan någon bekräfta detta?

Lucia
Gäst
Lucia
1 December, 2009 03:16

Svar till Svenne: Ja, Mats Helge Olsson bodde i huset före Park Hotell sett från Tingshuset. Var detta under 80-talet?

Granat
Gäst
Granat
1 December, 2009 03:42

Stadsträdgårdsmästare Gösta Nilsson uttalade sej om att återställa Mellbyalen.Var detta bara för att vara med i tidningen eller varför händer inget?

Adam
Gäst
Adam
2 December, 2009 07:49

Från något speciellt till något tråkigt. Kanske som resten av Lidköping..

Bengan
Gäst
Bengan
2 December, 2009 10:53

Bålli: Vilken “stadspark” menar du? I Lidköping heter det Stadsträdgård.
Mats-Helge Olsson bodde ett tag på Trädgårdsgatan, nr 2 kanske? Efter han var det Bo Träff i samma hus, om han bor kvar vet jag inte. Ståtligt hus f.ö., om jag inte minns fel var det nån doktor som bodde där och hade en mottagning i huset.