Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström möter Mikael Hultman
Bälgaspelare med ett digert samlarintresse.)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström möter Mikael Hultman
Bälgaspelare med ett digert samlarintresse.

Publicerad Saturday, 24 December 2022, 08:20 av Tore Sahlström

Vid detta möte har jag begett mig ut till Rackeby och, närmare bestämt Meijers gamla lanthandel. Lanthandeln lades ned mars 1980 som många andra lanthandlare också gjordes vid den här tiden.
Numera huserar den dragspelande och storsamlaren Mikael Hultman i fastigheten.

I den före detta gamla lanthandeln har Mikael Hultman sedan 22 år tillbaka förvarat sina stora samlingar av radioapparater, dragspel, grammofoner, dammsugare, äldre husgeråd, vinylskivor, gamla matburkar och en stor mängd andra bruksföremål från förra seklet.
Ja, listan kan göras hur lång som helst på föremål som man kan hitta i det Hultmanska huset.

Mikael Hultman är en samlare ut i varenda liten fingerspets. Han är förutom en gigantisk prylsamlare även en omtyckt dragspelare i bygden och man kan etikettera honom som Lidköpings svar på Kalle Jularbo.

Mikael Hultman är uppvuxen intill den gamla brandstationen på Esplanaden (nuvarande Missionskyrkan). Pappa Lennart var brandman och
farfar David Hultman var vice brandchef. På den tiden var det viktigt att brandmännen bodde så nära själva brandstationen. Eftersom Mikael är intresserad av allt gammalt så, är det just stationen vid Esplanaden och gamla badhuset, som revs 1979, som har fångat hans intresse genom åren.

Från det gamla badhuset har Mikael ett väggur hemma i hans samlingar. I somras gjorde Hultman en återblicks tur i sin välpolerade Opel Kapitän från 1961 tillsammans med en annan känd Lidköpings brandman, nämligen Christer Karlsson. Turen gick till just till den gamla brandstationen vid Esplanaden som var Christer Karlsson första anställning som brandman.
Under färden spelades i bilens skivspelare Cool Candys megahit ”Silvermåne över bergen” och precis som för 55 år sedan så åts det kokosbollar vid slutmålet utanför f.d. brandstationen.

Nu blev det inget brandmansjobb för den unge Mikael Hultman utan han blev 1979 parkarbetare vid numera Park och Natur i Lidköpings kommun. Ett jobb som han tycker är trivsamt roligt och fritt eller, som han själv säger, frihet under ansvar.

– Jag har med tiden blivit rätt bra med trädbeskärning och det finns nog inte många träd kvar i stan som jag inte har varit och beskurit småler en nöjd parkarbetare.

Dragspels intresset kom redan vid 12-årsåldern. Han har aldrig lärt sig spela efter noter utan spelar på sitt goda gehör.
I Lidköping fanns det på 1970-talet en dragspelsklubb som leddes av den då lokale kände poliskriminalaren Rune Haglund. Här fick Hultman vara med på ett hörn för klubben fick spela när det anordnades gammaldanskurser.
– Jag började spela lite lätt på gehör men mest var jag med för att lyssna på gubbarna som spelade under kurserna.

På dessa kurser spelade Mikael in band för att sedan själv hemma öva in låtar på sitt första dragspel.

En dragspelare förutom Jularbo som har varit en stor inspirationskälla och vän genom åren har varit “Pröjsarn” från småländska Järnforsen (Sven-Ola Rydstrand 1931-2017).
– Tänk om jag kunde spela som “Pröjsarn” och vid en spelmansstämma i Ransäter 1976 tog hans spelning ett riktigt tag i mig. Efter den gången åkte jag hem och övade en massa – ville ju spela som “Pröjsarn”. Vi blev riktiga vänner med åren och han har lärt mig mycket inom dragspelsområdet och blev en stor förebild för mig,  berättar Mikael Hultman om sin bortgångne dragspels vän.

I sin boning ute i Rackeby har Mikael en särskild Jularbo hörna med bilder och affischer m. m. samt även mycket om “Pröjsarn” historia på väggarna.
– Jag har alltid gillat den mera rakare dragspelsmusiken som Jularbo stod för. Han var inte skickligast på dragspel men, hans spel och, stil var det något magiskt med.
– Man hör direkt att, det är han som spelar, säger Lidköpings svar på Jularbo.

För oss svenskar känns dragspelet väldigt svenskt men det första spelet skapades faktiskt i Tyskland i början av 1800-talet. Tills Sverige kom det först i mitten av 1850-talet.
En som fick fart på drag spelandet i Sverige var enligt Hultman blev när den legendariske och färgstarke Sten Broman som en gång lär ha sagt
citat: Dragspel har icke med att musik att göra samt Dragspel är ett djävulens instrument med vidriga harmonier”.
På grund av hans utsagor om dragspel blev det ett uppsving för dragspelsmusiken i Sverige och många nya dragspelsklubbar bildades efter Bromans utspel. Dragspelare över hela landet ville visa Broman att dragspel var ett instrument som man inte ska förakta.

Enligt Hultman var Broman kompis både Kalle Jularbo och Andrew Walter och det lär tydligen finnas en bild på dessa tre herrar tillsammans.

Nu är det inte bara Mikael som spelar dragspel i familjen. Sonen Beiron, 23 år, blev 2021 utsedd till årets dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund.
-Han har ett himla gott gehör – mycket bättre än mig, tillägger Mikael.

Den andra sonen Hultman, lillpojken Philemon, 17 år, spelar inte dragspel men är annars musikalisk och innehar en teknisk begåvning med att laga bl. a.  gamla dragspel.
Vid mitt besök sitter Philemon just och renoverar ett gammalt dragspel. Philemon har även ärvt lite av pappa Mikaels samlarintresse. I ett
garage ute på gården har Philemons sin samling på 1.000 urverk av skilda slag.

Hur började då ditt samlarintresse ?
– När jag var 10 år var jag inne farfars sommarstuga ute i Sjöskogen. Här fanns en låda i vedbon med en kristallmottagare . Jag fick den av honom och så började mitt samlarintresse. Den funkade ända fram till 1990 men då lade Motala ner sin långvågssändare.

– Nu har jag väl 600 radioapparater i samlingen varav ett par hundra transistorer, säger Mikael om början till sitt samlande.

Vilken är då dina favoriter i radio samlingarna?
-Den första röda transistorradion som mor och far inhandlade lagom till fotbolls-VM i Sverige 1958 eller min Philips 930 A som var Philips första modell med inbyggd högtalare som jag fick av mormor och morfar. De köpte den ny 1931.
– Naturligtvis även den gamla kristallmottagaren som jag nämnde tidigare.

Sverige var världsledande med stort antal radiogrammofonmodeller i förhållande till folkmängd på 1950-talet.Under säsongen 1955-56 fanns ungefär 113 olika radiogrammofoner att välja mellan och lika många radioapparater modeller. Flera av dessa kan man upptäcka i Hultmans
samlingar.

Innan rundvandringen i Hultmans samlingar berättar Mikael att år 2016 drabbades han av av psykisk ohälsa och hjärtsvikt som han har haft från och till.
-Det var något som kom ikapp mig på något vis – var stressad och orolig men, så kom vändningen i somras då, jag vid en spelmansstämma i Torsby träffade den norska”kvinnen” Thorhild.
-Livet fick en total vändning. Vi är så lika -musiken har vi ihop och även humorn tillkännagav, en skinande glad Mikael.
Thorild Jörgensen bor i Norska Tromby Arendal 40 mil från Rackeby och har jobb som, operationssköterska men är även som, Hultman en hejare på dragspel.

Vid mitt besök i Rackeby hade de dagen innan gjort sin första spelning tillsammans vid Ica Klockan som Mikael under 25 års tid suttit och
spelat inför julhandlande kunder.

Att gå omkring bland Hultmans samlingar av bruksföremål är att färdas bakåt i tiden – till en tid, som på något sätt på alla vis var lite behagligare att leva. För 1950 -60-70 talen började svenskarna få det ganska bra materiellt och även bättre ekonomiskt ställt. Därför är det för skribenten som just då var ung på dessa tre decennier så härligt att strosa omkring i Hultmans samlingar. Det blir en helmysig nostalgitripp bakåt i tiden. Hoppas att fler får tillfället att besöka Hultmans samlingar-verkligen en sevärd samling av allt möjligt.

Tack för pratstunden och visningen Mikael, Thorhild och Philemon och en riktig God Jul och Gott Nytt dragspel- och samlarår 2023.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Owe Ericson
Gäst
Owe Ericson
24 december, 2022 10:43

Ett otrolig bra reportage om Mikaels samlingar Tore. Tack för detta.

tore sahlström
Gäst
tore sahlström
24 december, 2022 12:45

Tillägg till mitt sista möte med: Jag har gjort ett 60-tal möten med för Lidköpingsnytt. Dessa har varit 38 idrottsprofiler och de övriga har varit mer eller mindre kända Lidköpingsbor i helt olika områden och gebit. Det har varit en stor ära för mig att fått gjort dessa möten. Under de sex åren jag har jobbat med dessa möten så, har fram till dags dato ett tiotal redan lämnat jordelivet .Jag har många fler på min möteslista som, jag inte har intervjuat ännu-får se ifall hälsan tillåter så kanske de dyker upp i någon form framöver./Tore S

Kikki Granholm
Gäst
Kikki Granholm
24 december, 2022 07:21

Min föräldrar stängde Meijers 1 mars 1986. Ett datum vi aldrig glömmer efter att en av Sveriges största händelser inträffade natten mellan 28 februari o 1 mars. Kikki Granholm, född Meijer

Senast redigerad 9 månader sedan av Kikki Granholm
john
Gäst
john
25 december, 2022 01:24

trevlig läsning .tack