Gå direkt till Nyheten (En gran-laga julberättelse från förr)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

En gran-laga julberättelse från förr

Publicerad Friday, 23 December 2022, 12:50 av - Inskickat material

Det är Jörgen Larsson i Lidköping som skrivit och skickat in nedanstående berättelse.

Julberättelse från förr

Det hände sig vid den tiden att hela Lidköping skulle julsmyckas.
Detta hände 2003 när Kjell Hedvall var kommunalråd. Kommunen beslöt sig för att sätta upp granar vid brofästet på Gamla körbron samt i Stadsträdgården.

Detta var nytt och rönte förtjusning hos innevånarna. Att utveckla det offentliga rummets julpynt kändes nytt och innovativt.

Det kom sedan att bli jul 2004 och Lidköping skulle åter igen julsmyckas. Detta år spred sig ryktet att de nya granarna som sattes upp 2003 inte skulle komma tillbaka det var för dyrt tyckte dåvarande samhällsbyggnadschefen.

En företagare i stan snappade upp ryktet om att granarna ej skulle monteras så som de gjorts 2003.

Detta var ju förfärligt. Kontakt togs med Stadsträdgårdsmästare Gösta Nilsson, som lät upplysa frågeställaren att det skulle kosta 10.000 kr att få granarna på plats även 2004.

Företagaren tog kontakt med några andra företagare som ombads att sätta 2.000 kr var till en gåva till kommunen, gåvobrev upprättades, pengar samlades in och på några timmar hade 5 företagare beslutat att sponsra med 2.000 kr per företag och signerat gåvobrevet.

Det beslöts att 2 av företagarna skulle informera NLT samt överlämna gåvan om 10.000 kr till kommunen för inköp av granar.

Därefter styrdes stegen mot kommunhuset och kommunalrådet Kjell Hedvalls tjänsterum. Denne var för dagen på förrättning i annan kommun lät kanslipersonalen meddela.

Nu blev goda råd dyra, vad gör man?

Samhällsbyggnadschef Kristina Lundgren blev målet, detta då det var Samhällsbyggnadsförvaltningen som beslutat att spara in på de 10.000 kr och de granar man så fint givit Lidköpingsborna 2003.

Med raska steg skrider man, lik luciatåget, till verket.

En mycket överraskad förvaltningschef erhöll ett gåvobrev om 10.000 kr och med ett villkor att pengarna skulle användas till de julgranar förvaltningen så påpassligt passat på att spara in på till julen 2004.

Några dagar efter besöket sattes grannarna upp av parkförvaltningens personal.

Allt var återställt till 2003 år pyntnivå och, förhoppningsvis, skämdes några budgetsparande tjänstemän.

Här kunde berättelsen varit slut, men icke.
Efter några månader mottager ett av de givande företagen en faktura från kommunen.

En faktura där samhällsförvaltningen uppgav att fakturan avsåg moms, 2.500 kr, på gåva om 10.000 kr för inköp av julgranar.

Ekonomiavdelningen, på mottagande företag, ville ringa och fråga om man straffas för att man skänker pengar.
VD på företaget tittade på fakturan. Den var i alla avseende rätt utformat. Och VD beslöt att bolaget betalar in pengarna.
– Detta kan bli en kul anekdot om ett antal år.

Vem som skrivit ut fakturan? Nja, inga namn, men stadens största bandyprofil har samma namn och, hör och häpna, arbetade vid tillfället på Samhällsbyggnadsförvaltningens parkkontor.

Efter denna heroiska insatts av de 5 Lidköpingsföretagen har kommunen satt upp de aktuella grannarna. Och en stilla önskan är att man fortsätter med det i många år till.

God Jul & Gott Nytt År

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
23 december, 2022 12:55

Lyyysande!

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
25 december, 2022 02:21

Det blev ju bra, när allt kom till skam!