Gå direkt till Nyheten (Bandy: VM för damer och herrar samtidigt)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bandy: VM för damer och herrar samtidigt

Publicerad Thursday, 22 December 2022, 08:40 av Redaktionen

Herr-VM och Dam-VM i bandy arrangeras samtidigt – unikt världsmästerskap i Växjö/Åby 2023.

Växjö kommun, Växjö & Co och den allsvenska klubben Åby/Tjureda IF arrangerar ett unikt dubbel-VM där Herr- och Dam-turneringen avgörs samtidigt. Mästerskapet spelas i Eriksson Arena i Åby den 28 mars – 2 april 2023.

I ett pressmeddelande från Bandyförbundet står bl a:

Efter att Federation of International Bandy (FIB) godkänt Svenska Bandyförbundets ansökan om att arrangera det unika dubbelmästerskapet står det klart att internationell bandy på absolut högsta nivå kommer att spelas på svensk mark under några heta speldagar i månadsskiftet mars/april. Inbjudan till aktuella tävlingsnationer har gått ut.

– Det är en historisk händelse att Herr- och Dam-VM arrangeras samtidigt. Det har aldrig hänt förut. Därför känns det extra stort, roligt och viktigt. Särskilt med tanke på världsläget och att vi behöver fortsätta lyfta den internationella bandyn. Och där tar Sverige lead nu, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

– Växjö och Åby har tidigare visat på ett fantastiskt arrangörskap och vi ser fram emot en ny bandyfest tillsammans med Växjö kommun, Åby/Tjureda IF och Växjö & Co, avslutar Pär Gustafsson.

Så sent som i mars 2022 avgjordes Dam-VM på plats i Åby där Sverige försvarade världsmästartiteln genom att besegra Norge med 12–0 (6–0). Herr-VM spelades senast 2019 i Vänersborg. Sverige kom tvåa efter att ha besegrats av Ryssland i finalen. 2020 skulle mästerskapet ha spelats i ryska Syktyvkar den 27 mars till den 3 april 2022, men Sverige valde att inte åka på grund av Rysslands invasion av Ukriana och turneringen ställdes sedermera in.

Växjö kommun, Växjö & Co och Åby/Tjureda IF står nu återigen för värdskapet och rustar för att ta emot de tävlande nationerna och publiken.

– I Åby finns en otrolig föreningsanda och den visade vi under Dam-VM. Att vi nu får förtroendet att arrangera detta unika mästerskap är verkligen ett kvitto på det fina jobbet som alla våra engagerade medlemmar gör. Vi hoppas även att vår förening får vara ett föredöme, där vi visar att en ganska liten aktör kan vara med och pusha för bandyn på den stora internationella arenan, säger Malin Svensson, ordförande i Åby/Tjureda IF.

Växjö kommun och destinationsbolaget Växjö & Co ligger nu i startgroparna för att återupprepa succén från Dam-VM.

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Robert
Gäst
Robert
22 December, 2022 01:56

VM i ointressant VM med andra ord. Oddsen på svensk dubbelseger måste vara oerhört låga.