Gå direkt till Nyheten (Riksidrottsförbundet tackar nej till otillräckligt stöd
Tävlingar på allmänna vägar blir för dyra)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Riksidrottsförbundet tackar nej till otillräckligt stöd
Tävlingar på allmänna vägar blir för dyra

Publicerad lördag, 17 december 2022, 09:19 av Redaktionen

Från årsskiftet riskerar idrottstävlingar på statliga vägar att försvinna. För att förhindra detta föreslår Trafikverket en tillfällig kompensation som inte ens kommer i närheten av att täcka kostnaderna som hotar framtiden för elit- och motionsloppen. ”Judaspengar” kommenterar Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelamnde.

Från den 1 januari 2023 inför Trafikverket ett justerat arbetssätt som bland annat innebär att alla kostnader för att genomföra åtgärder på vägarna, såsom skyltning, i samband med evenemanget ska belasta arrangören.

− För en ideell förening är det svindlande summor vi pratar om. Det är helt orimligt att ideella allmännyttiga föreningar ska bära hela kostnaden för skyltning och andra åtgärder på våra vägar. När vi dessutom får höra att prislistorna hos Trafikverkets olika regioner kan skilja flera tusen procent då går det inte att bli annat än upprörd, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

På cykel, till fots, i motorfordon eller på rullskidor skapas glädje, utmaningar och i förlängningen folkhälsa på våra vägar. Evenemangen är dessutom ofta en höjdpunkt i det lokala samhället och bidrar till levande städer och landsbygder. Men det finns en överhängande risk att idrottstävlingar på statliga vägar snart är ett minne blott.

Riksidrottsförbundet har haft dialog med Trafikverket och den förra regeringen gav myndigheten i uppdrag att utreda frågan. Trots varningarna har myndigheten beslutat att gå vidare med införandet av ny kostnadsfördelning. Nyligen presenterade Trafikverket ett förslag om att ge ett bidrag på 500 000 kronor till Riksidrottsförbundet under perioden december till sista mars – en period då i princip inga idrottstävlingar på vägar äger rum. Riksidrottsförbundet har kontaktat den nytillträdda regeringen för att arbeta fram en lösning.

− Det offentliga lägger ordentligt krokben för civilsamhället i den här frågan. Vi pratar om mycket stora miljonbelopp som det offentliga vill ålägga ideella föreningar och för det ska vi ersättas med en, i sammanhanget, spottstyver. Det här är ingenting annat än judaspengar – och det tackar vi nej till. Nu måste regeringen ta sitt ansvar annars har vi snart inga lopp kvar, säger Björn Eriksson.