Gå direkt till Nyheten (Debatt: Kd vill bevara sjukhuset)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Kd vill bevara sjukhuset

Publicerad fredag, 09 december 2022, 06:35 av Redaktionen

– Att bevara Lidköpings sjukhus är en av Kristdemokraternas hjärtefrågor.
Det skriver två Kristdemokrater i Lidköping i ett inlägg om sjukhusets framtid

Bevara Lidköpings akutsjukhus

Att bevara Lidköpings sjukhus är en av Kristdemokraternas hjärtefrågor.

Det är viktigt att vården inte bara centraliseras utan att vi har fungerande vård på flera ställen i Skaraborg. I Skövde är det platsbrist och dagligen skickas patienter till Lidköping. Signaler kommer även på att det är brist på personal där.

Många som arbetar på sjukhuset har svårt att få ihop livspusslet med familj och oregelbundna arbetstider som det är ändå och kanske väljer att sluta arbeta inom vården om man tvingas åka långt till sin arbetsplats. Börja tidig morgon och hinna lämna på förskola innan, då får man minsann hänga på låset kl. 06:00 när den öppnar och räkna med att det blir en lång dag för barnen innan de hämtas. Har man sen jobbat kvällen innan och varit hemma kl. 23:00 så kommer det slita på alla i familjen. Det blir inte många timmars sömn innan man ska upp och jobba igen. Tidigare flytt av verksamheter har visat att i stället för att få en, som man säger en ”robust verksamhet” så har man tappat personal och kompetens. Vilket har lett till att man får ta in bemanningspersonal till en högre kostnad. Olika förändringar har också gjort att sjukvården tappat personal. När det sedan gått en tid så säger man att man måste stänga pga. personalbrist.  Vi måste lyssna till och vara rädda om vårdpersonalen som gör ett fantastiskt jobb och räddar liv. Om Lidköpings sjukhus utarmas och på sikt läggs ner så kan man inte räkna med att all personal är beredd att åka till Skövde och jobba. Familjen kommer att prioriteras av många som kanske väljer att börja jobba med något annat för att slippa pendla.

Under många år så har den centrala administrationen drivit linjen att centralisera och det är uppenbart att byggande lever sitt eget liv och med en tydlig inriktning.

När man läser NLTs artikel ”Läkarna sätter ner foten: Patienter kommer att dö” så förstår ju vem som helst att så kommer det att bli. Alla kommer inte hinna få vård i tid och hur ska patienten få god och säker vård när man ska behöva åka ambulans i en timma vid t ex en stroke. Man blir bekymrad över att det inte förs en bättre dialog med personalen som arbetar i verksamheten och vet hur vården utförs på bästa sätt. Vi behöver akuten, IVA och resten av sjukhuset i Lidköping! För den som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp så kan det vara avgörande om man kommer under vård snabbt. De olika verksamheterna är beroende av varandra. Om inte IVA finns så kan man heller inte göra några operationer som på något sätt kan innebära en risk. Vad blir då kvar? Hela vårdkedjan måste fungera.

Anna Wallgren och Tommy Larsson Kristdemokraterna Lidköping

– – – –
Fotnot av redaktionen: I regionledningen har Kd de senaste åren varit emot att Lidköping ska ha akutsjukhus, och även påpekat i samband med artiklar att Lidköping inte har akutsjukhus enligt gängse regler. 

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
9 december, 2022 10:34

Har ni talat med Conny Brännberg (KD Skövde) om detta, som bara vill ha ett akutsjukhus och som säger att det redan förhåller sig så. KD har varit med i regionstyret de senaste åtta åren.
Ni har väl även Bo Bergsten (KD Götene) i utförarstyrelsen.

Senast redigerad 5 månader sedan av Ove Nordström
örnvik
Gäst
örnvik
9 december, 2022 04:13

JA KD Lidköping har svårt att komma ifrån att inte ses som anti Akutsjukhus i Lidköping
och gör nu allt för att komma ifrån den stämpeln men i Regionstyrelsen finns denna
avoghet kvar

Leif Johansson
Gäst
Leif Johansson
9 december, 2022 10:41

Naturligtvis så skriver man så, det kommer efter varje hot om nedläggningar från höger till vänster i politiken. Men vad tycker era kollegor i sjukhusstyrelsen KD?