Gå direkt till Nyheten (Nu finns Lidköpings-Bygden)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nu finns Lidköpings-Bygden

Publicerad söndag, 27 november 2022, 10:26 av Björn Smitterberg

Årets upplaga av Lidköpings-Bygden finns nu att inköpa, för att förgylla några timmar under läslampan. Det är Lidköpings historia, kultur och människor som S:t Nicolai Gille värnar om.
Det är 73:e gången som gillet utkommer med sin skrift.

Årets upplaga inleds med ett par pekpinnar till kommunen; stadens byggnadshistoria vid bl a Limtorget sköts inte tillräckligt bra, och planerna vid Framnäs och inte minst planen på att riva idrottsplatsen kritiseras av Bengt Thiger som är gillets ålderman.

Men så finns annat intressant. Flera medarbetare återkommer år efter år. I ett par fall finns artiklar som även i något annat form publicerats i Lidköpingsnytt. Men även de artiklarna är som nya nu när tiden påverkat dem.

Gillet har ett rikt bildarkiv att tillgå. Det är väldigt bra att i en sådan här skrift kunna använda bilder. Lite negativt kan det kallas för utfyllnad, men här spelare faktiskt bilderna en intressant roll. de minner om gångna tider. Om livet som sjuksköterska på Lidköpings sjukhus finns vittnesbörd av en som verkligen var insatt. Om trafikomläggningar i Lidköping under andra halvan av 1900-talet finns en artikel, och om en resa med en bogserbåt som tidigare varit hamnbogserare i Lidköping. Läs också om somrar på Kålland, om skepparens skidvalla och mycket annat.

Det är en ”rik” tidskrift som härmed rekommenderas – eller som en arbetskamrat till Lidköpingsnytts redaktör sa: Lidköpings-Bygden bör finnas i varje hem!

I dag finns den säkert att köpa i en av julbodarna på Nya Stadens torg. Kanske är någon ur redaktionskommittén på plats, den har i år bestått av Bengt Thiger som ansvarig utgivare, av Bengt Otterberg, Anders Kjellqvist, Bernt Blomgren, Bror-Inge Jälevik, Håkan Björklund och Daniel Strandroth. Skriften är framställd och även tryckt av Johnnys i Lidköping, bara det en bedrift i dessa tider då alla  möjliga länders tryckerier försöker pressa bort de svenska. 100 kronor är inte mycket begärt för den här skriften.