Gå direkt till Nyheten (Vill återstarta ullindustri)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vill återstarta ullindustri

Publicerad Thursday, 24 November 2022, 08:13 av - Inskickat material

På 1950-talet var ullen Sveriges största textilfiber och industrin blomstrade.
I dag finns inte mycket kvar av varken kunskap eller maskiner, och hälften av den inhemska ullen slängs eller bränns upp. Nu vill den nystartade branschorganisationen Arena svensk ull, med säte i Borås, blåsa liv i tillverkningen igen.

– Jag får frågor från företag varje dag om svensk ull, företag som producerar i Asien men gärna skulle vilja flytta hem produktionen. Men i dag finns inga personer att anställa i Sverige som kan det här och inga maskiner. Det är frustrerande, säger Christian Lundell.

Han är ordförande för nystartade Arena svensk ull, en riksorganisation som samlar olika delar av branschen: fårägare, spinnerier, hantverkare, fårklippare, ullförsäljare med flera. De är överens om att de vill få igång den svenska ullindustrin igen.
– – – –
Källa Västra Götalandsregionen