Gå direkt till Nyheten (Hemtjänst: Lidköping bland de bästa kommunerna)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hemtjänst: Lidköping bland de bästa kommunerna

Publicerad onsdag, 23 november 2022, 08:09 av Björn Smitterberg

Pensionärsorganisationen SPF har för första gången sammanställt en lista där hemtjänst jämförs mellan olika kommuner. Det är en rad olika delar som jämförts. Lidköping kommer på 22:a plats i Sverige, Vara på 24:e.

Bäst i Västra Götaland hamnar Essunga på plats 11.

Så här beskrivs rankingen:

Mätmodellen för Hemtjänstindex är uppbyggd utifrån konceptet att kvalitet uppnås när seniorernas behov uppfylls, samtidigt som krav, lagar och regler följs. Mätmodellen tar även hänsyn till hur viktiga olika delar av hemtjänsten är för seniorerna, genom att alla delar av hemtjänsten ges en specifik viktning. Här hittar du mer information om de undersökningar som ligger till grund för viktningen.

Hemtjänstindex ger en samlad bild av hemtjänstens kvalitet i en kommun och bygger på 71 befintliga indikatorer/nyckeltal från olika datakällor, främst från Socialstyrelsen. Indexberäkningarna görs av det statliga forskningsinstitutet RISE, avdelning Mäta i samhället. Läs mer om RISE mätningar och läs här för mer information om den mätteknik som ligger till grund för beräkningarna av Hemtjänstindex.

Sammanställningen är gjord av SPF Seniorerna med stöd av Allmänna Arvsfonden. Avsikten är att alla ska kunna jämföra kvaliteten på hemtjänsten.

Flera parametrar ingår; Information, biståndshandläggning, utförande samt stöd och utveckling. Inom varje parameter ingår mängder av data, bl a har hänsyn till brukarundersökningar gjorts.

För västra Skaraborg ser rankingen ut så här:
Essunga plats 11
Lidköping 22
Vara 24
Grästorp 34
Skara 82
Götene 87

Det kan nämnas att skillnaderna mellan kommunerna är små i slutsammanställningen.

– – – –
Klicka till SPF Seniorerna