Gå direkt till Nyheten (Beslut om fjärde kommunalråd dröjer
Kommunstyrelsen kan avveckla sitt arbetsutskott)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Beslut om fjärde kommunalråd dröjer
Kommunstyrelsen kan avveckla sitt arbetsutskott

Publicerad Wednesday, 23 November 2022, 17:42 av Björn Smitterberg

Samtliga politiker i Lidköpings kommunstyrelse rekommenderar att förslaget om arvode för kommunalråd och att inrätta ett fjärde kommunalråd får tas om i arvodesberedningen. Det betyder att det kan dröja flera månader innan den nya politiska organisationen sätter sig fullt ut.

Det är arvodesberedningen som kommit med förslaget att inrätta det fjärde kommunalrådet. Representanter för alla partier har plats i beredningen – men Sverigedemokraterna deltog inte i mötet när Arvodesberedningen antog förslaget – det var nämligen partier som var emot med motiveringen att förslaget kom för hastigt på. Det lades i princip vid sittande bord.

Arvodesberedningen lyder direkt under kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen får yttra sig och nu var alla partier eniga om att Arvodesberedningen får göra om sitt möte, och utarbeta ett grundligare och tydligare förslag. en av dem som föreslås bli kommunalråd, liberalen Pär Johnson sa att den här frågan måste vara noga förberedd och stå på fast grund. därför rekommenderas Arvodesberedningen att göra om sitt beslut.

Kommunfullmäktige kommer därför troligen vid sitt möte i december att skicka tillbaka ärendet till Arvodesberedningen som får återkomma med ett nytt förslag. Det förslaget kan antas av kommunfullmäktige tidigast i slutet av januari och träda i kraft till 1 mars eller 1 april. Fram till dess kommer arbetet att ske som om det finns fyra kommunalråd – medan en av de föreslagna, KD:s Tommy Larsson – tills vidare kallas sektorsordförande för social välfärd.

En annan förändring som föreslogs som politiskt initiativ av Pär Johnson och som ska utredas är att avveckla kommunstyrelsens arbetsutskott i sin nuvarande form. I stället föreslogs – vilket övriga tycktes nöjda med – en arbetsform där kommunstyrelsen sammanträder två gånger per månad. Ett möte där det lämnas underlag och information inför beslut – en vecka senare samlas kommunstyrelsen igen för att besluta.

– På det sättet får alla partier vara med, säger Pär Johnson. I dag är det bara de partier som har representanter i arbetsutskottet som får vara med.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Svenne
Gäst
Svenne
23 november, 2022 06:00

Man kan undra hur dessa fyra ska få dagen att gå. Vad ska de göra. Finns det arbetsuppgifter till fyra. Skulle vara roligt att på en beskrivning av vad de ska sysselsätta sig med.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
24 november, 2022 02:50
Svarar  Svenne

Det handlar enbart om att tillskansa sig så höga arvoden som möjligt.