Nu börjar det brådska:
Om ett år utökas ansvaret för insamling av sopor
Publicerad Tuesday, 22 November 2022, 09:43 av Björn Smitterberg
Nu påminns alla kommuner om att det om drygt ett år blir lag på att kommunerna måste ha en renhållning som även samlar in förpackningar – något som efter ett par år ytterligare även ska omfatta matavfall bl a.
Skärpningen av kraven på renhållningens insamlingsansvar skärptes i somras och den nya lagen träder i kraft vid årsskiftet 2023-2024.
Då blir kommunerna ansvariga för att – förutom dagens insamling – även samla in förpackningsmaterial. Efter insamlingen blir det förpackningsindustrins ansvar att återta förpackningarna. ”Den som sätter en förpackning på marknaden ska även återta den” samt stå för kostnaden – även insamlingskostnaden.
Förpackningar ska hämtas antingen vid brukaren eller vid insamlingsställen som skapas gemensamt för flera hushåll. Det här innebär även att fastighetsägare och bostadsrättsföreningar behöver planera för ändringar.
2026 utökas ansvaret med separerad insamling av förpackningar på torg, parker och samlingsplatser.
När det gäller skrymmande förpackningar ska det finnas särskilda insamlingsplatser.
– Detta är en stor reform som innebär att kommuner står inför flera viktiga beslut att fatta, skriver organisationerna Avfall Sverige, Svenskt Producentansvar AB och Svenska Förpackningsinsamlingen AB i en gemensam skrivelse till kommundirektörer runt om i landet.
Förpackningar har blivit en mycket stor andel av hushållssoporna och för många hushåll ett problem att hantera, liksom för renhållningen som får stora volymer att hantera.
Nu ska förpackningar användas i återvinning. Fyra materialbolag är involverade; Metallkretsen, Svensk Plaståtervinning, Returkartong och Svensk Glasåtervinning. Dessa ägs av företag som bl a tillverkar, säljer eller fyller förpackningar.
Kampanj vill stoppa engångsplast
I kampanjen ”Onödig plast? Nej tack!” uppmanar nu stiftelsen Håll Sverige Rent regeringen att förbjuda fler engångsprodukter av plast. Genom EU:s engångsplastdirektiv har engångsprodukter i plast som sugrör, ballongpinnar och tops förbjudits på grund av dess negativa inverkan på djur och natur.
I somras uppmanade Håll Sverige Rent allmänheten att skriva under ett upprop för fler förbud. Fler än 16.000 personer har skrivit under uppropet och dessutom fått rösta på den engångsplast som de själva tycker är allra mest onödig och borde förbjudas.
Resultatet:
* Dubbelplast. Alltså engångsplast som ligger i annan engångsplast. Dubbelplasten kan finnas runt till exempel godis eller i förpackningar. Onödigt och förmodligen möjligt att ta bort, tycker kampanjdeltagarna. Håll Sverige Rent håller med.
* Plastkonfetti. Det finns nu ett förbud mot att kasta plastkonfetti utomhus, man får enbart kasta det inomhus. Utomhus får man enbart slänga konfetti av papper. Vi tycker att papperskonfettin är ett bra alternativ till plast och därför borde plastkonfettin förbjudas.
* Sugrörsplast. Det är bra att sugrör av plast förbjudits, men nu ser man inte sällan papperssugrör i en liten ficka av plast. Onödigt.
* Cigarettplast. Plastfolien som omsluter cigarettpaket. Den rivs lätt av och slängs ofta på marken, där den snabbt flyger i väg i vinden.
* Tidningsplast. Magasin och tidningar är ofta inslagna i en plastförpackning som direkt slängs och riskerar att skräpa ner.
Det är säkert att vi i hyreshus får betala för notan när bostadsrättsföreningar ska ställa om