Gå direkt till Nyheten (”Spökhistorier och sägner kring Vänerns kust” i pod i Lidköping)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

”Spökhistorier och sägner kring Vänerns kust” i pod i Lidköping

Publicerad söndag, 20 november 2022, 10:05 av - Inskickat material

”När man talar om trollen” är Sveriges största podcast om folktro, mytologi och traditioner. På ett lättsamt sätt diskuterar Oknytts Lars Wahlström tillsammans med Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria, om nordiska väsen, myter och sägner. Nu har de skrivit ett specialavsnitt om Lidköping och dess omnejd!

Förr i tiden har det berättats många sällsamma historier vid södra delarna av Vänern, i närområdena kring Lidköping. I landskapet har spår setts efter forntida jättar. Här har personer mött gastar, troll, lyktgubbar, tomtar och sett Odens jakt spränga över himlavalvet. Det har också berättats om allehanda spökerier, om svartkonst och om folklig läkekonst där de kloka visste hur man kunde bota eller skada.

I bibliotekets liveuppträdande berättas om dessa sägner och den folktro som dessa berättelser är en del av. Allt från kusliga till lustiga berättelser som har en anknytning till Lidköping med omnejd.

Onsdag 23 november klockan 19:00 Ingen föranmälan krävs, begränsat antal platser. Lidköpings Stadsbibliotek

/Hanna Reidmar, kultursamordnare Konst & Kultur