Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Vinter! Hu.)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Vinter! Hu.

Publicerad Friday, 18 November 2022, 12:04 av Björn Smitterberg

Redaktören är ingen vän av vinterväder. De snöflingemärkta väderprognoserna skrämmer.
Halka? Nej tack.

Oavsett om det gäller redaktören som gående eller som “rullande” trafikant ogillas halka.
De senaste halkiga dagarna har redaktören stannat på säker mark. Bilen har fått stå om det inte varit mycket mycket nödvändigt att  använda den.

Förresten har redaktörens bilanvändning minskat avsevärt. Under pandemin var den mycket liten, därefter har den ökat något men inte nått upp till vad den varit. I sammanhanget kan tilläggas att redaktören förbättrar sitt samvete något genom att i förhållande till körsträcka betala för trädplantering. Inte helt bra, men rätt bra och betydligt bättre för jordens resurser än att  byta bil när det inte behövs.

När redaktören kör så kör han dubbfritt sedan 30 år. Dubbade skor har dock redaktören.

En liten, väldigt kort, promenad gör redaktören till sin brevlåda varje dag.
Det spelar ingen roll att posten kommer om den kommer. Redaktören måste titta varje dag.
Vissa dagar syns till och med en brevbärare.
Vissa saker lär man sig förresten aldrig; Heter den låda man har hemma brevlåda eller postlåda?

I övrigt har redaktören ett nytt bekymmer sedan förra fredagen; värmepumpen strejkar. Det påverkar inte bara tillverkningen av värme till uppvärmning och varmvatten. Det påverkar hela husets ventilationsystem. Det visade sig att det troliga felet är att fläkten som suger till sig luft slutat fungera. Nu är det inte helt enkelt att få fatt i en sådan fläkt, har det visat sig. Den som skulle monteras in fungerade – men den drar åt fel håll! Kanske kanske kanske får redaktören en ny fläkt i eftermiddag.

Det här med förändrad ventilation märks faktiskt mycket tydligt i bostaden. Man får vädra på traditionellt sätt mycket mer – och för att kompensera öppnas fönster m m och köksfläkten får stå på lite på lägsta en stund. Men effekten av uteblivet utsug från badrummet syns – speglarna är igenimmade så redaktören får numer gå till jobbet rufsig i håret.
Rufs i håret spelar nu inte så stor roll för redaktörens utseende. Det är som det är med utseendet och vid redaktörens ålder är skönhetsoperation inte att tänka sig.

Roligt är det i trädgården. Vissa växter blommar än…. Gräset har klippts ganska sent för de här trakterna. När redaktören bodde kvar på Gotland fick man ibland ta fram gräsklipparen till jul och till nyår – för Östersjön medför normalt att det inte blir vinter förrän i januari. Ibland inte alls, förresten.

Nog om vädret. Nu är den stora frågan om girlangen som satts upp inför advent ska tändas eller ej. Den har aldrig varit tänd dygnet runt utan bara kvällstid och vid jul även morgontid.
Nu är det väldigt länge sedan redaktören var barn. Då fanns inte julslingor som privata satte utomhus. Hade man tur fick man en ljusstump för att tända i en snölykta. En förutsättning var förstås tillgången på snö.

Tack för den här veckan – dagar med ganska många nyheter. Inte minst i dag. Nu blir det att ta igen sig lite – och att få igång värmepumpen.

/God helg

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
19 november, 2022 12:29

Ang halka, så kan man hålla sig på kommunens mark, där är det säkert att gå när de ä halt.
Eftersom dom flesta av deras planer verkar bli grusade.. 😄

Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
19 november, 2022 04:15

Har messat med ett barnbarn just nu. Han har minst 30 cm snö i Oskarshamn!