Gå direkt till Nyheten (Höjt högkostnadsskydd och nya behandlingar beslutade)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Höjt högkostnadsskydd och nya behandlingar beslutade

Publicerad onsdag, 09 november 2022, 14:12 av - Inskickat material

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde på onsdagen bland annat om att införa nio nya läkemedelsbehandlingar och att höja högkostnadsskyddet i öppensjukvården och slutenvårdsavgiften.
Nio nya läkemedelsbehandlingar införs

Program- och prioriteringsrådet (PPR) har tagit fram ett förslag till ordnat införande etapp 3, 2022. I etappen föreslås att nio nya läkemedelsbehandlingar och en metod prioriteras för ordnat införande med regiongemensam introduktionsfinansiering under två år, till och med december 2024.

Introduktionsfinansiering för etapp 3 avsätts med upp till 7,0 miljoner kronor under 2022 och 60,4 miljoner kronor under 2023. Prognosen för introduktionsfinansiering för de ingående läkemedlen och metoden 2024 är105 miljoner kronor.

De nya läkemedlen kommer att användas för sju olika cancerbehandlingar, inflammatorisk tarmsjukdom (ulcerös kolit) och ett läkemedel ges före njurtransplantation för att förhindra att immunsystemet stöter bort den donerade njuren.

En kateterbaserad operationsmetod ingår också i det ordnade införandet. De kallas Mitral Valve Replacement (TMVR) och kan tillämpas vid hjärtsvikt på grund av läckage i hjärtats mitralisklaff.

Höjning av högkostnadsskyddet i öppen hälso- och sjukvård och slutenvårdsavgiften
Slutenvårdsavgiften per vårddag och högkostnadsskyddet i öppen hälso- och sjukvård föreslås höjas på grund av förändrat prisbasbelopp. Det innebär att högsta slutenvårdsavgiften höjs från 110 kronor till 120 kronor per vårddag.

Samtidigt höjs högkostnadsskyddet i öppen hälso- och sjukvård från 1 200 kronor till 1 300 kronor under en 12-månadersperiod.