Investerar kvarts miljard i infrastruktur 2024
Publicerad måndag, 31 oktober 2022, 09:55 av Björn SmitterbergI planeringen för 2024 tar Teknisk Servicenämnd upp investeringar och reinvesteringar för sammanlagt 262 miljoner kronor.
Nämnden hanterar verksamheter som vi betalar vid sidan av skattsedeln utan via taxor. det handlar om elnät, VA, bredband och renhållning. (Värmeverket och fjärrvärmen – Lidköping Energi – står utanför med egen budget.)
”Elefanten” bland investeringarna för nämnden är förstås avloppsreningsverket. Det bygget pågår över flera år och beräknas kosta 70 miljoner kronor 2024, och till detta kommer VA-ledningar som behöver byggas dels för reningsverket men även för utvecklingen med nya områden i Lidköping med 85 miljoner kronor.
Elnät omfattas i budgetförslaget med investeringar 2024 på sammanlagt 42 miljoner kronor. Förbättring av elnätet på landsbygden fortsätter och beräknas kosta 17 miljoner kronor.
Teknisk Servicenämnd kommer att besluta om förslaget vid sitt kommande möte om några dagar. Vid årsskiftet bolagiseras verksamheterna i ett nytt bolag tillsammans med bl a Lidköping Energi. Bolaget ska ägas av Lidköpings Stadshus AB.
Elnät har ju redan höjt sina taxor avsevärt. Minskad förbrukning med 1/3 del senaste året har ändå gett 25% dyrare räkning. Jag förstår att man går över från kvartals till varannan-månadsräkning för att så långt som möjligt dölja de kraftiga prisökningarna.
Mer höjning är att vänta nu när det blir bolag av de taxefinansierade enheterna. Kommun (ägarna till moder bolaget) kommer säkert kräva en utdelning från bolagen som kommer att finansieras av taxehöjningar. Skulle vara intresserant att höra vad det är tänkt för utdelning ägarna förväntar sig. Nästa fråga är vad de nya bolagen (el, va bredband) får betala till kommunen för att äga näten. Allt ägs ju idag av de som betalar taxa så kommunen äger inget men kan inkassera pengar på försäljning på något de inte äger. Konstigt men ingen kan väl svara på detta heller.
Visst kan man runda det men kommunlagen säger att kommunal bolag inte får drivas med vinstsyfte.
Alliansregeringen ändrade detta så att kommunerna får ta ut utdelning ur bolagen. Det blir som en ”extraskatt” för alla som bor i kommuners bostadsbolag t.ex.
Att åtta års rödgrönt styre inte hade tid att korrigera detta innebär att de gett sitt tysta godkännande även där…
Det kräver en riksdagsmajoritet för att göra det.
Och ändå skrev du ”Alliansregeringen”… vet du förresten vilken färg man får när man blandar rött och grönt?
Det var alliansregeringen som införde detta och sedan har riksdagsmajoriteten varit emot att förändra. Svårt?
är det inte konstigt att de minst effektiva verksamheterna är de dyraste? kanske dags att effektivisera i stället för att bara höja taxorna?