Gå direkt till Nyheten (Lidköping får nytt styre
Sverigedemokraterna: Kanonbra för oss!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping får nytt styre
Sverigedemokraterna: Kanonbra för oss!

Publicerad tisdag, 25 oktober 2022, 17:06 av Björn Smitterberg

Valteknisk samverkan är ordet för att ge Lidköping ett nytt politiskt styre. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet samverkar. Det meddelades i dag vid en presskonferens. Oavsett om maktövertagandet lyckas eller ej så får Lidköping ett nytt styre med ökat samarbete över gränser.
Uppdaterad version 19,13.

Det har pågått en hel del samtal mellan partierna i de olika block som funnit hittills. Och det har resulterat i en konstellation som är beredd att ta över den politiska ledningen i Lidköping – men meningen är att alla partier ska få vara med.

– Det har varit från majoritetens sida helt tidigare, vi andra har fått information på nåder och våra påpekanden har man inte brytt sig om, säger Thomas Persson, Sverigedemokrat, i en kommentar till de partikonstellationer som nu finns. SD står ensamma och är vågmästare mellan Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet på ena sidan och Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet på den andra.

– Vi kommer att ta ställning till hur vi ska rösta när det gäller maktskifte. Det här med ställningen 22 – 22 mellan blocken ger oss ett kanonläge, sa Roberth Andersson, SD:s främsta förespråkare i kommunfullmäktige.

Bild från presskonferensen som hölls under sen eftermiddag. Från vänster är det Christian Poucette. (M), Anne-Marie Kaufmann, (KD), Sten Eric Lager, (KD), Henrik Gallus, (L), Roger Synnerdahl, (L), Ann-Carin Landström, (V), och Claes-Göran Borg, (V). På dataskärm deltog via länk Christoffer Järkeborn (M).

– För Vänsterpartiet började vi för fyra år sedan att försöka finna nya samverkansmöjligheter. Vi blev då utkastade från ett långvarigt samarbete med Socialdemokraterna, sa Claes-Göran Borg.
– Nu samverkar vi valtekniskt men står fria att driva våra frågor. Vi kommer inte att sitta på läktaren i fortsättningen – vi kommer att vara och diskutera realpolitik från början till beslut.

– Det kommer att krävas nya arbetssätt i nämnderna, sa Liberalen Henrik Gallus

– Socialdemokraterna har haft makten i 30 år. Viktigt att det kommer in nytänk, sa Kristdemokraternas Sten-Eric Lager.

Tanken är att vara öppna gentemot alla partier.

Det dröjer några dagar innan partierna börjar diskutera vilka som ska varade främsta i nämnder och styrelser. Redan på måndag ska kommunfullmäktige välja ett presidium och en valberedning. Alla som väljs på måndag kan komma att ersättas till årsskiftet.

Ställningen blir 22-22 plus SD som vågmästare i kommunfullmäktige.

– Vi måste söka samverkan med socialdemokrater, eller centerpartister – eller SD – för att få igenom budgetar, sa Sten-Eric Lager. Det blir något helt nytt efter 30 år med socialdemokratiskt styre.

– Vi vill ha en bred och öppen diskussion med alla, sa Claes-Göran Borg. Det vi nu har skapat är en samverkan som gör att vi kan förändra styret.

Alla partier har varit med i samtalen inför bildandet av denna samverkan. Gruppen lovar att tala med alla partier och därigenom skapa en ny majoritet där alla är med. Alla partier måste kompromissa ibland.

– Vår bedömning är det här är det bästa alternativet, säger Christoffer Järkeborn, moderat.

Men det finns inga garantier från Sverigedemokraterna att de ska släppa fram den ena eller andra konstellationen.

För Sverigedemokraterna är det ett guldläge. De står utanför samverkan.

Kristdemokraterna anser att de gjort ett bra jobb i valrörelsen och vann mandat i fullmäktige. KD-politikerna anser sig kunna göra bättre nytta i den här konstellationen än i samverkan med socialdemokrater, centerpartister och miljöpartister.

– Socialdemokraterna kanske är sura, men de har inte talat med oss ens i valarbetet, sa Claes-Göran Borg.

 

20 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Göran Matsson
Gäst
Göran Matsson
25 oktober, 2022 05:40

Kan ingen få stopp på denna idioti?
V skall samarbeta med SD… om inte direkt så i alla fall via M och KD.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
25 oktober, 2022 05:42

Vänsterpartiet Lidköping gör SD till vågmästare. Den såg man inte komma.

Kalle
Gäst
Kalle
25 oktober, 2022 05:43

Dessa jävla koalitionsgrupperingar, det leder bara till kaos. Frivilligt sätta sig så att man inte har ren majoritet utan måste ha ett samarbete med ett av flera partier hela tiden, ja jösses jävlar vad gör man inte bara man får vara jävligt maktgalen i fyra år. OMVAL är det enda riktiga och vad man inte skall rösta på nu är mycket tydligt, ty maktgalna dårar är ju knappast kapabla att leda en kommun.

lasse
Gäst
lasse
27 oktober, 2022 03:32
Svarar  Kalle

Omval blir det bara om det är ett formaliafel i valet. Tror du menar extraval.

Nisse
Gäst
Nisse
25 oktober, 2022 06:51

Kul – snacka om upp till bevis!!

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
25 oktober, 2022 07:18

Sundhetstecken och nödvändigt för var man än står i politiken.Enda partiet till vänster får också göra sig gällande och de övriga tre är ju väldigt sociala i kommunala frågor.
Hoppas att beslutetsvåndan försvinner och det blir intressant,spännande och full fart.

örnvik
Gäst
örnvik
25 oktober, 2022 07:20

Kanske dags för lite självrannsakan bland S gentemot VP

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
25 oktober, 2022 07:40
Svarar  örnvik

Jo,något som välförtjänt händ tar jag det som.
Ser fram mot nya friska tag.

RGR
Gäst
RGR
26 oktober, 2022 11:49
Svarar  Lunnarn

Spännande utveckling. Men vad hoppas V få ut av att avsätta Sossarna ihop med M? Jag förstår att vänsterpartiklarna är besvikna över lidköpingssossarnas nya högergir med att öppna upp för privatiseringar. Men det är väl ingen som väntar sig att Moderaterna skulle vara MINDRE sugna på att sälja allt som inte är fastspikat?
Är det så enkelt som att personkemin inte fungerat med ledande sossar? På lokal nivå kan det säkert ha en viss betydelse.

Senast redigerad 7 månader sedan av RGR
RGR
Gäst
RGR
26 oktober, 2022 11:41
Svarar  örnvik

Jag tar inte ställning till om V gjorde rätt som allierade sig med M, men det är uppenbart att lidköpingssossarna länge har betraktat V som något katten släpat in.

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
28 oktober, 2022 11:22
Svarar  RGR

Vänsterpartiet har alltid och historiskt varit sossarnas största fiende.
Märktes mest på många arbetsplatser.

Patriot
Gäst
Patriot
25 oktober, 2022 07:44

ÄNTLIGEN, se nu till att stoppa all korruption en gång för alla, stoppa sosseriet

Kenneth Klasson
Gäst
Kenneth Klasson
25 oktober, 2022 08:12

Demokrati är det bästa styrelseskicket ! Måste försvaras till varje pris.

Roger Petrell
Gäst
Roger Petrell
25 oktober, 2022 09:00

Vore inte en dag för tidigt om man ÄNTLIGEN får bort sossarna från makten

Bengt-Göran Bäcklund
Gäst
Bengt-Göran Bäcklund
25 oktober, 2022 09:29

Oavsett vilken konstellation det blir som skall styra, så är det viktigaste att man lyssnar på väljarnas vilja i de olika frågorna. Det har man varit dåliga på under den senaste tiden.

Svenne
Gäst
Svenne
26 oktober, 2022 08:47

Nu kanske sossarna kan stiga ner från sina höga hästar och vända andra kinden till och börja lyssna på väljarna som du säger och inte bara tro att de vet bäst och kan mest och leka med våra skattepengar

Gurkan
Gäst
Gurkan
27 oktober, 2022 11:18

Väljarnas vilja är väl tydlig? Socialdemokraterna fick tveklöst mest röster så ska man föra din argumentation så ska även denna nya konstellation föra S-politik! Eller? Kanske bara gäller när din röst blir hörd…

Fredrik
Gäst
Fredrik
27 oktober, 2022 10:18
Svarar  Gurkan

Även fast Socialdemokraterna blev det största parti så backade de tveklöst mest av alla partier här i kommunen. Härligt att de försvinner från makten.

SvempaBra
Gäst
SvempaBra
26 oktober, 2022 12:11

Leve den så kallade demokratin.

RGR
Gäst
RGR
26 oktober, 2022 08:58

Det här var en spännande ny vändning i buskis-komedin ”Lidköpings politiska liv”.