Gå direkt till Nyheten (FN-dagen: Orolig värld kräver aktiv FN-politik)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

FN-dagen: Orolig värld kräver aktiv FN-politik

Publicerad Monday, 24 October 2022, 06:13 av - Inskickat material

I dag firas FN-dagen och här är en aktuell artikel från FN-förbundet och Lidköpings FN-förening.

Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson (M) tillträder i en tid av internationell oro. Kriget i Ukraina påverkar säkerheten för alla som bor i vårt land. Pandemin får stora konsekvenser för de mest utsatta men också för människor i rika länder. Den globala uppvärmningen orsakar rekordvärme, skogsbränder och översvämningar.

Svenska FN-förbundet tillfrågade inför valet samtliga riksdagspartier om deras syn på FN och på biståndet. Att FN ska vara en stark organisation är en utbredd uppfattning liksom hållningen att FN bör reformeras för att möta framtidens krav. Svaren är glädjande. FN-arbetet är beroende av medlemmarnas politiska och ekonomiska stöd. Aktivt svenskt FN-engagemang – inklusive bidrag till det långsiktiga bistånd som kanaliseras genom FN – stärker säkerheten och tryggheten även för oss som lever i Sverige.

Rysslands invasion av grannlandet Ukraina har i FN fördömts av en stor majoritet av världens länder. Ännu tydligare fördömdes Rysslands annektering av fyra ryskockuperade områden nyligen. Att trycket på Ryssland upprätthålls signalerar att andra auktoritära regimer – Kina, Nordkorea – ska avhålla sig från att följa Putins exempel. Globala normer, som försvar för folkrätten och FN-stadgan, sätts i FN som är unikt även som mötesplats och aktör.

Sverige har under drygt sju decennier som FN-medlem drivit de frihetliga och demokratiska värden som också är grunden för bland annat EU-samarbetet. Också dessa universella värden behöver försvaras mot bakgrund av att demokrati och mänskliga rättigheter är på tillbakagång även i västvärlden.

Över 100 000 svenskar har haft uppdrag i FN – från insatser i det fredsfrämjande och humanitära arbetet till generalsekreterarämbetet. Som medlem i FN:s säkerhetsråd har Sverige verkat för konfliktförebyggande, jämställdhet, humanitära frågor och kontakter med civilsamhället. Allt detta har gett Sverige inflytande i världsorganisationen.

Svenska FN-förbundet och våra lokalföreningar i hela landet bidrar genom FN-information, utbildning och insatser för demokrati i Östeuropa och flickors rättigheter i Afrika till kunskap och engagemang i FN-frågorna. Vi samlar enskilda, organisationer, skolor och företag som vill att Sverige ska vara en stark internationell röst även i fortsättningen.

När omvärlden flyttar in i våra vardagsrum behöver Sverige tala klarspråk om massförstörelsevapen, jämställdhet och i kampen mellan demokratier och diktaturer. Vi ser fram emot att fortsätta dialogen med våra folkvalda i kommuner och riksdag – och med Sveriges nya regering. Ett starkt FN och en stark svensk röst i FN krävs mer än någonsin för att hantera utmaningarna i vår omvärld och värna vår och andras fred och frihet.

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Camilla Pedersen
Ordförande i Lidköpings FN-förening

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nalle
Gäst
Nalle
24 oktober, 2022 11:02

Att FN ska vara en stark organisation är en utbredd uppfattning
FN är ett skämt när diktaturer som Kina och Saudi Arabien sitter i rådet för mänskliga rättigheter och alltid röster ned sina egna och andra diktaturers brott.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
25 oktober, 2022 09:43
Svarar  Nalle

Majoriteten av länderna i FN är väl ickedemokratier.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
24 oktober, 2022 07:10

Vad tycker FN-föreningarna om behandlingen av Julien Assange pga att hans organisation avslöjat krigsbrott?

Roger
Gäst
Roger
25 oktober, 2022 07:11

FN hade säkert goda intentioner från början,
och de är väldigt bra på att uppskatta och berömma sig själva.
Men vad gör de egentligen ?
Några exempel är massakrerna i Rwanda och Bosnien, där människor bokstavligt talat slaktades medan FN-styrkor stod och tittade på, för fick de inte ingripa och hade inte heller resurser till det.
Att prata vackert hjälper inte mot ondsinta människor.
FN känns mer och mer som EU, en stor och gigantiskt penningslukande varelse som mest finns till för sin egen skull.

Björn Smitterberg
Redaktör
25 oktober, 2022 07:33
Svarar  Roger

FN är vad medlemsländerna gör det till. Jag vill emellertid påminna om alla de verksamheter FN står för som är framgångsrika och viktiga. Insatserna mot svält och sjukdomar bland fattiga och flyktingar.

Roger
Gäst
Roger
25 oktober, 2022 07:57

Rätt så Björn.
Men FN är i första hand en fredsbevarande och skyddande organisation.
Humanitär hjälp finns det 10-tals andra organisationer som kan ge.
Men så länge väpnad konflikt pågår kan man ofta inte göra någonting.
Dessutom undviks stora flyktingströmmar så länge fred råder, och det tar bort ett av de största humanitära problemen.

Senast redigerad 11 månader sedan av Roger