Gå direkt till Nyheten (Byggarbetsplatser granskas för att stoppa mobbning och kränkningar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Byggarbetsplatser granskas för att stoppa mobbning och kränkningar

Publicerad måndag, 24 oktober 2022, 07:38 av - Inskickat material

Sex av tio byggnadsarbetare vittnar om kränkningar på arbetsplatsen. I en majoritet av fallen är chefen en av dem som mobbar.
Den här veckan genomför Byggnads kontroller på ett stort antal arbetsplatser i Västra Götaland med särskilt fokus på att göra upp med machokulturen i branschen.
Arkivbild – byggarbetsplats.

En färsk undersökning från Byggnads visar på stora brister i byggnadsarbetarnas psykosociala arbetsmiljö. 6 av 10 upplever att det förekommit kränkningar på arbetsplatsen. Bland 485 Västra Götalandsmedlemmar, som deltog i undersökningen, svarade hela 60 procent att de någon gång under de senaste åren förekommit kränkande handlingar.

– Det här är helt oacceptabla siffror och måste bli en varningsklocka för branschen. En osund machokultur leder inte bara till att många mår dåligt, det ökar också riskerna i den fysiska arbetsmiljön. Ska vi kunna rekrytera och behålla personal måste den psykosociala arbetsmiljön prioriteras högre. Bristen på kontroller och sanktioner gör att företag som inte tar sitt ansvar helt kan smita under radarn, säger Patrik Jerksten, ordförande för Byggnads Väst.

Byggnads har frågat sammanlagt 3800 medlemmar över hela landet om hur de upplever den psykosociala arbetsmiljön. I Västra Götaland svarar 2 av 10 att de själva har utsatts för mobbning. Kanske ännu mer oroväckande är att en överväldigande majoritet uppger att chefen varit delaktig i den kränkande särbehandlingen eller mobbningen.

– Att chefer i så hög utsträckning är en del av problemet är djupt oroande och något arbetsgivarna måste ta på allvar. Det borde vara en rejäl tankeställare för hela branschen, säger Patrik Jerksten.

Men undersökningen visar också att företagens rutiner gör stor skillnad. På företag som följer föreskriften är arbetssituationen betydligt bättre, men på företag som inte följer någon del av föreskriften är det i jämförelse:

– 10 gånger större risk att bli mobbad.
– 8 gånger större risk att bli kränkt.
– 3 gånger större risk att du inte får den hjälp du behöver om du blivit utsatt.

– All nödvändig lagstiftning finns redan på plats, men det är uppenbart att den inte följs. Här måste arbetsgivarna göra mer. Den psykosociala arbetsmiljön är lika viktig som den fysiska och ska vi nå en jämställd byggbransch måste det här bli bättre, säger Patrik Jerksten.

4 av 10 arbetsplatser hade brister förra året – nu granskas arbetsmiljön igen
I dag, den 24 oktober, inleder Byggnads landsomfattande arbetsplatsbesök för att granska arbetsmiljön. I Västra Götalands län besöker förbundet sammanlagt 70 arbetsplatser under veckan.

– Vi vet sedan tidigare att den här typen av specialkontroller ger resultat. Jag vill se en nivåhöjning i arbetsmiljöarbetet i hela Västra Götalands län, säger Patrik Jerksten, ordförande för Byggnads Väst.

Under förra året gjordes motsvarande kontroller på 73 arbetsplatser i Västra Götaland med fokus på ergonomi och arbetsmiljö. 30 av dessa (41 procent) uppvisade brister.

– Resultaten i Västra Götaland förra året var allt annat än tillfredställande. Att så här många arbetsplatser uppvisar brister är inte acceptabelt. Nu gör vi en kraftsamling för att skapa en byggbransch där alla trivs och mår bra, säger Patrik Jerksten.

– – – –
Material från Byggnads