Gå direkt till Nyheten (Läckö slott får fasadbelysning)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Läckö slott får fasadbelysning

Publicerad Tuesday, 18 October 2022, 13:43 av Björn Smitterberg

Det statliga byggnadsminnet Läckö slott ska kompletteras med fasadbelysning. Det framgår av handlingar som inkommit till Lidköpings kommun.

– Syftet med belysningen är framför allt att slottet och dess kulturhistoriska värden ska kunna ses och upplevas även när det är mörkt, både från håll och när man befinner sig nära eller i slottet.

– Ytterligare ett syfte är personsäkerhet. Belysning inne på borggårdarna är nödvändig för att personal och besökare ska kunna vistas där och ta sig därifrån på ett säkert sätt. Det ökar tillgängligheten och möjligheten att uppleva Läckö slott även på kvällar och mörka årstider, skriver Riksantikvarieämbetet.

 

9 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
18 oktober, 2022 10:17

Mycket bra. Tillfällig upplysning av fasaden på slottet var det en natt för ett antal år sedan när Lidköpings IS arrangerade länslandskampen mot Norge och Danmark. Mycket effektfullt.

Kenneth Klasson
Gäst
Kenneth Klasson
19 oktober, 2022 10:12

Jag tror inte fladdermössen är lika entusiastiska !

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
19 oktober, 2022 11:50

“Ofta observeras fladdermöss flygande kring gatlyktor under kvällstid, på jakt efter nattfjärilar som dras till lampskenet.” Källa: Wildlifegarden

Kenneth Klasson
Gäst
Kenneth Klasson
20 oktober, 2022 01:41

För de flesta arter av fladdermus är belysning negativt.

Nisse
Gäst
Nisse
19 oktober, 2022 03:33

Jag har både sett och hört fladdermöss när jag bott i städer – är det verkligen ett problem för dem? Vidare drunknar vi nog inte i ljus här ute på Kålland av att slottet blir belyst, så de får nog gott om plats ändå – däremot är Jim_Ljungs kommentar en bra reflektion.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
20 oktober, 2022 11:26

“Under vintertid, från oktober till mars då det är dåligt med tillgången på föda, ser fladdermössen det som ett ypperligt tillfälle att gå i ide och spara energi. De söker då upp en mörk, fuktig plats exempelvis en grotta där temperaturen är mellan 0-5 grader hela vintern där de hibernerar (övervintrar).” Källa: Wildlifegarden

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
18 oktober, 2022 10:42

O hur var det med energibesparingen då?

annars så kan jag föreslå eluppvämda bänkar vid hamnen åckså…

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
19 oktober, 2022 11:52
Svarar  Jim_Ljung

Vi har ju aldrig haft så stort elöverskott som nu, enligt våra politiker. Att priserna är höga har helt andra orsaker på denna dysfunktionella samhällsskadliga “marknad”.

jim_Ljung
Gäst
jim_Ljung
20 oktober, 2022 01:24

Så sant !