Gå direkt till Nyheten (Efter pandemin: Nytt rekord för sommarturismen i Västra Götaland)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Efter pandemin: Nytt rekord för sommarturismen i Västra Götaland

Publicerad Tuesday, 04 October 2022, 09:55 av Redaktionen

Efter två år med pandemi slog antalet gästnätter nytt rekord under sommarmånaderna i Västra Götalands län. Det visar ny statistik från Tillväxtverket.

Antalet gästnätter på kommersiella turistboenden uppgick till omkring 5,3 miljoner i Västra Götaland under juni, juli och augusti. Det är en ökning med 23 procent jämfört med föregående sommar, och fem procent fler än 2019.

Sommaren innebar därmed även ett besöksrekord för Västra Götaland, med det största antalet gästnätter sedan 2008.

Både antalet gästnätter för svenska och utländska turister ökade jämfört med i fjol. Men pandemin innebar ett stort utländskt turisttapp för besöksnäringen och sommaren 2022 bokfördes fortfarande färre utländska gästnätter i Västra Götaland än innan pandemin.

– I landet som helhet ser vi en rekordstor ökning av utländska besökare jämfört med ifjol, till följd av de släppta restriktionerna. Det är efterlängtade siffror för besöksnäringen, som har varit en av de mest utsatta branscherna under pandemin. Den stora omställningen har dock lett till svårigheter för företagen att hitta personal, säger Hannah Hall, analytiker på Tillväxtverket.

Sammanlagt stod de utländska turisterna denna sommar för ungefär en fjärdedel av gästnätterna i Västra Götaland. Flest gästnätter stod besökare från Norge, Tyskland och Nederländerna för.

‒ I landet som helhet har antalet besökare från våra två viktigaste marknader, Tyskland och Norge, nästan återhämtat sig till nivån före pandemins utbrott. De tyska besökarna lockas främst av Sveriges unika naturupplevelser. Sverige är dessutom världsledande inom hållbart resande, vilket talar för att de tyska gästnätterna kommer att fortsätta att öka, säger Hannah Hall, analytiker på Tillväxtverket.