Gå direkt till Nyheten (En särskild fotoateljé för EPA-traktorer på lördag
När Vänermuseet öppnar för en ung livsstil)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 31 januari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

En särskild fotoateljé för EPA-traktorer på lördag
När Vänermuseet öppnar för en ung livsstil

Publicerad torsdag, 22 september 2022, 14:39 av Björn Smitterberg

EPA-traktorer har blivit en livsstil, men ändå inte som förr. Äntligen öppnar en sedan flera år planerad utställning om en livsstil som är speciell för personer i övre tonåren.
Vid Lidköpingsnytt besök på torsdagsförmiddagen var utställningen inte färdigbyggd – men en hel del är förberett.

– Det är en livsstil som förändrat sig, säger Benjamin Nørskov. För några år sedan gjordes reglerna om så att elektronik avgör. Tidigare  var det mekaniskt arbete bakom traktorerna.

EPA-traktorer blev 1975 A-traktorer. Men det dröjde ända till för ett par år sedan ”vanliga” bilar genom en elektronisk förändring kunde hejdas  vid den hastighet som är den högsta. Och egentligen är Benjamin Nørskov mest intresserad av de här ombyggda, avkapade, traktorerna.

Benjamin Nørskov är smålänningen som vid 9 års  ålder blev dansk, utbildade sig till fotojournalist och som ett projekt i utbildningen funderade på vad svenska ungdomar sysslar med.

– Jag tänkte på att många har långa avstånd till mötesplatserna bl a. Så fick jag höra om EPA-traktorer och hur de blivit en livsstil för många unga.  Jag började fotografera traktorerna och deras ägare. Det var bara några få först, men antalet har vuxit och intresset är jättestort. Jag har besökt platser i hela södra Sverige och fotograferat.

Det var i början lite spaning efter EPA-traktorerna.
– Jag hörde mig för på bensinmackar, och fick veta att de kunde finnas vid korvkiosken. Väl där ville alla vara med och de hörde av sig på sociala medier. Nu har jag ungefär 300 bilder i min samling.

Alla bilder, ett 40-tal av de 300 är med i utställningen som på lördag öppnar i Vänermuseet, är tagna på samma sätt. Det är fordonet, dess ägare tagna från bilens sida på 4,5 meters håll.

De finns inga EPA-traktorer från Lidköping med i utställningen. Inte än. På lördag kan det nämligen bli ändring. Utanför Vänermuseet, på parkeringen, byggs nämligen en fotostudio. Som en av invigningens detaljer kommer nämligen här att fotograferas EPA-traktorer. Det väntas en lång rad.

-Det här är ju en viktig del av livet  för många tonåringar. Det är en livsstil som försvinner vid 18 år – då det i stället blir bilar. Men under EPA-perioden görs traktorn personlig, ägaren skapar ett fordon som lackas och utformas så som ägaren vill bli uppfattad.

Utställningens bilder – som kommer att invigas på lördag med  flera ingående händelser, kommer sedan att finnas till 8 januari – men då ”bara” som utställning. Här finns musik och annat som anknyter till EPA-traktorer. Inte minst de populäraste låtarna som spelas under åkningen.

De unga som är i tonåren och kommer på lördag får på sin biljett chans att vinna  saker till bilar, sådant som bl a bilschampo, kanske en dekal eller något. Det är priser som skänkts av butiker som säljer biltillbehör i Lidköping. Kanske en doftgran?

Ida Billvén, museichefen, säger att det antagligen är första gången som museet har en utställning som vänder sig till den här ungdomsgruppen.

– Det här kan ge ett annat perspektiv på ungdomarna, som i sina långsamma fordon retar så många. Men i själva verket tycker jag det är förare som uppträder snyggt, de försöker hålla åt sidan när vi vill köra om.

Utställningen sker i samverkan mellan Benjamin Nørskov, Vänermuseet och kommunala verksamheten Ung i Lidköping.

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
HGW
Gäst
HGW
23 september, 2022 08:11

Trevligt för ungdomarna.
Hoppas på liknande utställning för ”raggare” och dess förgreningar och stilar så kke folk ser dem med andra ögon oxå då…