Gå direkt till Nyheten (Flickscout-rörelsen temat för historiker på Biblioteksscenen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Flickscout-rörelsen temat för historiker på Biblioteksscenen

Publicerad söndag, 18 september 2022, 09:35 av - Inskickat material

”Att läsa världen” – Om den svenska flickscoutrörelsens radikala potential.
Historikern Bodil Formark föreläser om scoutrörelsen och kopplingen till feminismen.

Mellan 1910-1960 fanns en separat flickscoutrörelse i Sverige. Den uppstod trots att det vid den här tiden ansågs olämpligt för flickor att ägna sig åt scouting. I Sverige, precis som i rörelsens ursprungsland Storbritannien, uppstod rörelsen på flickornas egna initiativ, men kom inom kort att få en vuxen ledning som främst bestod av lärarinnor från olika flickskolor. Tove Janssons mamma, Signe Hammarsten Jansson, var en av de första scoutledarna för flickor i Sverige.

I den här föreläsningen skildras rörelsens uppkomst och dess kopplingar till exempelvis den första vågens feminism, men också det vidgade utrymme och gränsöverskridande platstagande som flickscouting möjliggjorde för flickor. Bodil Formark är historiker och disputerade 2010 på avhandlingen Den välsituerade flickan: Om den svenska flickscoutrörelsens historia 1910-1940.

–  –  – –
Tisdag 20 september klockan 18.30

Biblioteksscenen Fri entré – ingen föranmälan krävs

Foto: Mattias Pettersson