Gå direkt till Nyheten (Debatt: Rätt politik för en god välfärd – det behövs nytt styre)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Rätt politik för en god välfärd – det behövs nytt styre

Publicerad fredag, 09 september 2022, 19:29 av Insändare

Sandra Nilsson och  Pierre Sonestedt Wester som båda är moderater och båda arbetar inom vården angriper i en debattartikel socialdemokraternas vårdpolitik i Lidköping.

Välfärden är ett ämne som diskuteras mycket i media och bland befolkningen nu i valtid. En fungerande välfärd är oerhört viktigt. Lärare har idag inte de resurser som krävs för att utföra en trygg, grundläggande utbildning då klasserna är för stora och elevernas behov tycks öka.

Samma problematik finns även inom vården, där personal uttrycker hur dom upplever organisationen. Även hur cheferna pressas hårt uppifrån och från sin personal samtidigt. Under en tid nu har ett flertal duktiga och kompetenta sagt upp sig ifrån sina samhällsviktiga roller, vilket skapar en kris i vårt samhälle då det är en underliggande faktor för att våra barn skall ha bra lärare och bra vårdpersonal. Inom vård och omsorgssektorn blundas det för problemen och förbättringar som borde skett för länge sen är ännu inte i bruk. Ändå frågar sig politikerna i majoriteten varför vårdpersonalen lämnar sina yrken.

Lidköpings kommun har idag färdigutbildade undersköterskor som istället väljer att arbeta på fabrik eller annat arbete utanför vård, där lönen och ob tillägget är högre. Det lönar sig för dåligt att arbeta inom vården idag. Även om personal brinner för det arbetet som dom utför. Vårdpersonalen upplever en problematik med organisationen och att ingen lyssnar på dom som faktiskt är i arbetet och upplever problemen var dag i yrket.

Socialdemokraterna, som har haft styre i många år i Lidköping, beskriver i en tidningsartikel om hemvården att vården fungerar bra i Lidköping. Vi arbetar inom vård och omsorgen och vi vet att förändringar behövs göras inom vård och omsorg innan man förlorar mer kompetenta och erfarna undersköterskor.

Om Lidköping fortsätter att förlora mer personal inom välfärden så kommer det att innebära en sämre och mer otrygg vård och skola för våra invånare. Vi är i stort behov av att byta politiskt styre för att få en fungerande välfärd i Lidköping. Vi har valt att engagera oss i Nya Lidköpingsmoderaterna och vi är övertygade om att vi har den bästa politiken för att förbättra välfärden i Lidköping.

Nya Lidköpings Moderaterna är ett brett parti med en vanlig Lidköpings kvinna i fokus och ett starkt kompetent lag bakom sig som begriper vad som behöver ske. Nya Lidköpings Moderater vill tillföra mer resurser för att utveckla välfärden, genom att öka bemanningen, anställa mer undersköterskor, sjuksköterskor och vårdbiträden. Man behöver även utvärdera heltidsprojektet här i kommunen och lyssna medarbetarna för att hitta bättre lösningar. Det behöver ske en jämlik löneskillnad bland medarbetare. Det behövs även att stärka organisationen och utveckla genom att mer vårdbiträden anställs för att Undersköterskan skall fokusera på omvårdnaden och det medicinska biten i arbetet.

I den andra delen av välfärden har vi lärare som istället kämpar för våra barn skall få en rättvis och bra utbildning förtjänar bättre. I Lidköping uttrycker lärarna att stöd och redskap för att skapa trygghet och en lugn miljö för studier inte finns och grundläggande förutsättningar för kunskapsinlärning. Det har tillsatts roller som pedagoger och assistenter på vissa skolor men vi ser ändå hur ungdomar är i behov av mer vägledning, struktur och en framtidstro. För att motverka den ökade psykiska ohälsan hos unga krävs lyhördhet och att de känner sig sedda och hörda. Fler elevassistenter och lärarassistenter med tydlig styrning och målsättning är något som är i behov av att inrättas på våra skolor. För att säkerställa att vi bibehåller den goda kompetens som idag finns i Lidköpings skolor, behöver lärarnas löner komma i nivå med andra likvärdiga kommuner.

Det är en stor brist på kommunikation och avsaknad av politiskt ledarskap som har gjort att vi framkommit till denna utveckling med våran välfärd. Nya Lidköpings Moderaterna är redo för att ta över styret och få ordning på välfärden och därmed trygga befolkningen i Lidköping att en bättre kvalitativ välfärd.

Sandra Nilsson Nya Lidköpings Moderaterna.
Pierre Sonestedt Wester Nya Lidköpings Moderaterna.

 

 

 

 

 

14 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Per Jonsson
Gäst
Per Jonsson
9 september, 2022 08:47

Bra insändare! Jag har själv förvånats över Lena Blomgrens (S) skönmålning av en organisation som verkar befinna sig i kris, om man lyssnar/läser vad personalen beskriver. Det är dags att ordförande Blomgren som nu styrt vård och omsorg i Lidköping i mer än 20 år lämnar sin post.

Erika Jonsson
Gäst
Erika Jonsson
9 september, 2022 11:09
Svarar  Per Jonsson

Kan inte annat än hålla med dig!!

Kalle
Gäst
Kalle
9 september, 2022 11:21

Är det inte så att sossarna är tvungna att regera med di andres budget? Kan det då bli så speciellt bra då? Som klippt och skuret för katastrof.

Nisse
Gäst
Nisse
10 september, 2022 11:35
Svarar  Kalle

De har valt att göra det, men ingen har tvingat dem – makten är tydligen viktigare än att ha en egen budget…

Alvina
Gäst
Alvina
11 september, 2022 08:29
Svarar  Nisse

Hm, det där om att göra vad som helst för makt…Det borde M fundera riktigt noga på. Sedan var det väl så, att M inte fick ihop ett regeringsunderlag. Det är snarare ett misslyckande för M, som inte har något med S påstådda ”makthunger” att göra.

Nisse
Gäst
Nisse
10 september, 2022 11:42
Svarar  Kalle

Om man känner att den egna regeringen leder till en katastrof kanske man ska välja att avgå…?

Tobbe
Gäst
Tobbe
10 september, 2022 12:01

Sjukhuset. Vad är det? Vem kan få komma dit? Ombyggnader i tio år och mindre service. Jobba på att ett sjukhus ska vara ett SJUKHUS!

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
10 september, 2022 09:55

På vilket sätt har privatiserad ”omsorg” gagnat någon?
Därtill ska M återigen försämra A-kassan och slänga ut sjuka ur sjukförsäkringen.

Magnus Andersson
Gäst
Magnus Andersson
10 september, 2022 06:03

Lidköping årets superkommun 2022, bäst i Sverige att sopa problemen under mattan!
Kommunen skulle definitivt må bra av att byta styre!

SvempaBra
Gäst
SvempaBra
10 september, 2022 08:17

Ej modrat skall Ej cancersjukdom ersättas.

Nisse
Gäst
Nisse
10 september, 2022 11:37
Svarar  SvempaBra
Johan
Gäst
Johan
12 september, 2022 03:27
Svarar  SvempaBra

Vad menar du???

Leif Johansson
Gäst
Leif Johansson
11 september, 2022 07:59

Anfall är bästa försvar M, speciellt om man inte klarar av att tvätta sin egen byk

SvempaBra
Gäst
SvempaBra
11 september, 2022 09:41

Tack för din åsikt Nisse.