Gå direkt till Nyheten (Insändare: Liberalernas krav på en borgerlig regering)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Insändare: Liberalernas krav på en borgerlig regering

Publicerad torsdag, 08 september 2022, 10:58 av Insändare

Liberalen Pär Johnson, Lidköping regionpolitiker och tf oppositionsråd i kommunen samt aspirant på riksdagsplats, beskriver i en debattartikel Liberalernas krav på en borgerlig regering.

Liberalerna har en viktig roll att spela i en borgerlig regering.

Många kanske funderar på vilka krav Liberalerna kommer att ta med i en förhoppningsvis borgerlig regering efter valet och vad en röst på Liberalerna betyder.

Förutom att Liberalerna har:

·         Borgerlighetens gröna parti enligt naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden
·         Bästa funktionsrättspolitiken av de borgerliga partierna enligt Funktionsrätt Sverige
·         Borgerlighetens bästa politik för djuren enligt Djurens rätt.
·         Borgerlighetens bästa HBTQI politik enligt RFSL

 

Så är Liberalerna framför allt ett skol, sjukvårdsparti och äldreomsorgsparti där vår vardagspolitik och liberala värderingar kommer att läggas in i allt politiskt arbete.

När det gäller skolan så är det mycket som inte kan vänta och därför har Liberalerna redan aviserat att vi redan nu aviserar att vi har ett antal kraftfulla skolpolitiska krav inför de borgerliga budgetförhandlingar som väntar efter valet. Liberalerna föreslår sammantaget ett paket om 16 miljarder för att vända utvecklingen i den svenska skolan.

Fler speciallärare och fler särskilda undervisningsgrupper.
Alla – både de som stökar och de som störs – förlorar när en elev som behöver, nekas undervisning i en mindre grupp. För att lyfta alla elevers kunskaper och skapa mer lugn och ro i Sveriges klassrum vill vi se en omfattande satsning på fler särskilda undervisningsgrupper utanför den ordinarie klassen. För det vill vi bland annat anställa 1 000 fler speciallärare de kommande åren. Målet är att mot slutet av nästa mandatperiod kunna finansiera att runt 25 000 fler elever än idag ska få möjlighet att få undervisning i särskild undervisningsgrupp.

För Lidköping betyder det ett stadsanslag på 10,5 miljoner vilket motsvarar ett tillskott på drygt 41 speciallärare vilket kommer att få en stor betydelse för alla barn och unga i Lidköping.

Detta är en del i det förebyggande arbetet och en möjlighet för alla elever att kunna lyckas i skolan.

Alla elever ska ha riktiga läroböcker.
I dag investerar Sverige minst i Norden på läromedel. Fler än fyra av fem lärare uppger att de inte kan köpa in de läromedel som behövs, och många lärare får därför ägna sin tid åt att skapa egna eller kopiera andras läromedel. L vill införa en statlig läromedelsgaranti så att elever får minst en riktig lärobok i varje skolämne.

Sociala team och minskad otrygghet.
Alla skolor ska vara skolor med studiero och trygghet. Därför ska bland annat lagstiftningen skärpas så att det blir lättare att stänga av eller omplacera elever. Det behövs för att förbättra tryggheten och studieron. Men för att sådana reformer ska få fullt genomslag behöver de kompletteras med riktade insatser på skolor med omfattande ordningsproblem och utmaningar. Vi vill därför se en statlig satsning så att fler skolor kan sätta upp sociala team för att förebygga oordning och otrygghet. För skolor med ordningsproblem vill Liberalerna också se en särskild satsning på arbetsmiljön så fler av de bästa lärarna orkar arbeta på de skolor där förutsättningarna är som tuffast.

Ingen elev ska hållas tillbaka.
På samma sätt som vissa elever behöver mer tid för att bli godkända i skolan, behöver andra fler utmaningar för att utvecklas. Liberalerna införde i regeringsställning spetsutbildningar för de flitigaste och mest ambitiösa eleverna.

En röst på Liberalerna är en viktig röst i en ny borgerlig regering

Pär Johnson, Liberalerna

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
10 september, 2022 03:14

Varför har inte Pär Johnsson lyckats göra detta i regionen då? Stora brösttoner om egen integritet var det när han tillträdde som ordförande för SkaS, men sedan lade han sig platt för moderaterna.
Och inte tycks han ha några betänkligheter på att återigen börja kasta ut sjuka ur sjukförsäkringen, det nämns inte ens i sammanhanget.
Och 1000 fler lärare låter som hämtat ur en sagobok. Det finns ju inte ens behöriga lärare så det räcker idag.
L är ett överflödigt parti idag!