Gå direkt till Nyheten (Var sjätte timma tar en människa sitt liv i Sverige.)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Var sjätte timma tar en människa sitt liv i Sverige.

Publicerad måndag, 05 september 2022, 08:51 av - Inskickat material

Föreläsning och ljuständning för att uppmärksamma suicidpreventiva dagen

Om någon drabbas av hjärtstopp finns hjärt-lungräddning, men när någon mår psykiskt dåligt vet vi inte alltid hur vi ska hjälpa. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi behöver hjälpas åt att bryta tystnaden kring en alltför vanlig dödsorsak. Hur kan vi prata om det som känns svårt och tungt? När är läget akut och hur kan vi hjälpa någon vidare?

Suicidpreventiva dagen, 10 september, infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO).

Lotta  Jensen

Svenska kyrkan i Lidköping uppmärksammar arbetet med suicidprevention genom att bjuda in föreläsaren Lotta Jensen till Nicolaigården på måndag kl. 18.30. Hon jobbar till vardags med medicinteknik men är utöver det aktiv i Suicidprevention i väst som styrelseledamot och utbildare i Psykisk Livräddning. Hon hittade till SPIV och SPES efter att ha förlorat sin syster i självmord. Föreläsningen var hon valt att kalla ”Psykisk livräddning – att tala om självmord”.

På lördag 10 september kl. 11.30 finns det möjlighet att besöka S:t Nicolai kyrka för ljuständning, reflektion och musik. Stephen Craig spelar orgel och präst och diakon finns på plats för samtal.

– – – –
AnnaKarin Lagerlöf