Debatt: Lidköping behöver varsam tillväxt
Publicerad söndag, 04 september 2022, 11:44 av Insändare– Lidköping behöver en varsam tillväxt i hela kommunen. Mer samarbete med grannkommunerna föreslås.
Det skriver Bo Landström Eliasson (V) i en debattartikel.
Lidköping behöver en varsam tillväxt i hela kommunen
Lidköping och särskilt dess tätort växer så det knakar. Men de styrande majoriteten i kommunen är ändå inte nöjda Tvärtom är de mycket bekymrade över att antalet invånare inte ökar tillräckligt snabbt. Därför har man nu beslutat om att det så fort som möjligt skall tas fram en handlingsplan som visar hur kommunens tillväxt kan påskyndas med sikte på att bli 50 000 invånare. Planen skall visa på hur man kan öka takten i bostadsbyggandet, genom att bereda möjligheter för en mer sammanpressad bebyggelse, mer höghusbebyggelse och byggnation på platser som fortfarande är obebyggda inom tätortsområdet.
Samtidigt som det finns invånare som tycker det är bra att det skall byggas mesta möjliga inom tätorten, finns det andra invånare som undrar över varför de styrande politikerna så starkt håller fast vid att det nu måste göras ett befolkningsmässigt språng i Lidköping. Ett språng som en gång för alla skall kunna åstadkomma att Lidköping överger sin snart sexhundraåriga tid som småstad för att istället övergå till att bli en snabbt växande modern medelstor kommun.
Nu är det väl knappast någon politiker som vill motarbeta att Lidköping växer. Men en så kraftig satsning på snabb befolkningstillväxt som dagens politiska ledning vill göra framöver, behöver naturligtvis föregås av att man tar del av de erfarenheter och de lärdomar om tätortstillväxt som finns från andra kommuner som har gjort liknande storsatsningar på tillväxt. Det handlar bl a om att kunna göra beräkningar kring vilka vinster som kan uppnås rent ekonomiskt och om hur tillväxten kan gynna invånarna i stort och på sikt.
Det gäller att sakligt väga och bedöma den snabba befolkningstillväxtens samlade fördelar mot dess långsiktiga negativa konsekvenserna och kostnader.Det kan t ex bli svårare att fullfölja målsättningen om en blandad bebyggelse i en varierad tätortsmiljö samtidigt som det kan bli svårare att kunna erbjuda en nära och likvärdig kommunal service i hela kommunen. En alltför uppskruvad byggnadstakt med ökad förtätning inom tätortsområdet kan också försvåra genomförandet av långsiktigt hållbara trafiklösningar och därmed förhindra en förbättrad framkomlighet under vissa tider på dygnet.
Ytterligare en risk med en satsning på ett kraftig ökat antal boende inom centrala delar av kommunen är att det blir ett ökat tryck på att avverka de tätortsnära skogarna och göra ingrepp i grönområden inom tätortsområdet. Därtill kommer att ett förhastat byggande på öppna platser inom tätorten kan på sikt innebära att småstaden med dess unika miljöer och värden, riskerar att gå förlorat för alltid. Den planerade satsningen på befolkningsökning i centrala delar av kommunen skulle även kunna komma medföra ett avtagande intresse för att skapa goda förutsättningar för satsningar på en befolkningstillväxt inom kommunens mindre orter och landsbygdsområden runt om tätorten.
När den politiska ledningen i kommunen nu har startat upp en process som syftar till att driva fram en allt snabbare befolkningstillväxt skulle de nog behöva uppmanas om att vara uppmärksamma på att deras uppgift är planera och ta beslut som kan ligga till grund för att kommunen skall kunna växa långsamt och stabilt som en sammanhållen helhet, inte bara några år framåt utan i femtio år, ja i minst tvåhundra år.
Ytterligare en aspekt på den påstådda nödvändigheten av få till stånd en så snabb tillväxt i Lidköping är att omkring 80% av alla kommuner i Sverige har en svag tillväxt. Förmodligen tycker ändå de flesta invånarna i alla dessa kommuner att det går bra att leva i sina kommuner även om tillväxten är långsam.
I ett längre perspektiv vore nog det allra bästa för Lidköpings nuvarande och framtida invånare om den starka tillväxten som man så gärna pratar om, kunde ske inom inom ramen för ett ökat samarbete mellan kommunerna i vårt grannområde, vilket också skulle kunna innebära gemensamma kommunala satsningar inom den omfattande landsbygd, med dess mångfald av större orter, småorter och byar, som utgör en så stor del av dessa kommuner.
Bo Eliasson Landström (V)
Bevara Framnäs och Läckögrillen ger Vänsterpartiet stor favör när partiernas budgetalternativ är tämligen lika.Rädda grönområden icke att förglömma.
Håller med Elisson.