Gå direkt till Nyheten (Debatt: Förebygg ohälsa med samtal)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Förebygg ohälsa med samtal

Publicerad söndag, 04 september 2022, 11:48 av Insändare

-Det är alltid bättre att förebygga än att reparera. Vi kan välja hur vi lever, och kunskapen om det är viktig.
Det skriver Kristdemokraterna Stefan Svensson och Conny Brännberg i en debattartikel.

Förebygg ohälsa med riktade hälsosamtal

Vi vet sedan gammalt att det alltid är bättre att förebygga än att ta hand om det som gått sönder. Det gäller materiella saker som t ex en bil eller en fastighet, men det gäller också betydligt viktigare saker som relationer eller vår hälsa.

Skulle man fråga människor vad de allra helst önskar sig i livet är det en bedövande majoritet som svarar något i stil med att man vill att man själv respektive nära och kära ska få vara friska. Pengar, resor, karriär är trevligt och ger guldkant i livet, men kan inte konkurrera på riktigt.

Det finns mycket som påverkar vår hälsa: Arbetsmiljön är en sak. Våra gener förstås. Hur och vad vi äter eller dricker. Hur våra relationer ser ut – att vara drabbad av ofrivillig ensamhet är dåligt för välmåendet. Listan kan göras lång.

Vi får inte välja våra gener men vi kan välja hur vi vill förvalta dem. Vi kan välja hur vi lever och påverka vår egen hälsa med kloka och genomtänkta beslut. För att uppmuntra och stimulera detta är det viktigt med kunskap och ett sammanhang där detta får odlas.

Av denna anledning går Kristdemokraterna i Västra Götalandsregionen till val på att regionen ska erbjuda invånarna förebyggande hälsosamtal med återkommande regelbundenhet från 40 års ålder. Du sår vad du skördar. Att jobba förebyggande med en god hälsa kommer att vara en mycket stor vinst för den enskilde och för vårt gemensamma bästa.

En röst på Kristdemokraterna i regionen är en röst på det friskvårdande arbetet.

Stefan Svensson (KD)Regionrådskandidat
Conny Brännberg (KD) Regionråd

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Watchingeye
Gäst
Watchingeye
4 september, 2022 03:14

Ur vilken trollerilåda ska dessa samtalsresurser plockas fram?
Hur ser er konkreta plan ut vad gäller implementering av detta?