Gå direkt till Nyheten (Insändare: Hur tas vårdtagare om hand om kriget kommer?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Insändare: Hur tas vårdtagare om hand om kriget kommer?

Publicerad Saturday, 03 September 2022, 10:33 av Insändare

En 81-åring har ställt frågor om hur personer med behov av hjälp tas om hand vid krigsutbrott.
Finns det skyddsrum?

Ansöker om hjälp, om kriget kommer till oss. SOL.

Skulle det bli så illa att vi får krig och vi behöver rädda oss och söka skyddsrum, då  behöver jag ha hjälp. Jag har gångsvårigheter och är flerfaldigt sjuk-dålig. Jag kan inte ta mig till skyddsrum eller fly undan krig utan hjälp. Jag behöver då också omvårdnad. Det här behöver jag ha hjälp med och få ordnat omgående före kriget är här.                                                            Var finns skyddsrum för mig, om vi måste fly. Vem har ansvar för att hjälpa mig  i en sådan situation. Detta vill jag ha i skriftligt och omgående planerat så alla vet vad de skall göra och inga missuppfattningar uppstår i en sådan situation. Till detta skall vara beredskap dygnet runt även under helger. Personal skall inte kunna neka hjälp. Kommunens larmcentral skall vara bemannad med vaken alert personal dygnet runt. Inga långa väntetider på hjälp.

Konstruktivt svar : uteblivit. Vi jobbar med det. – Kommunen kan inte beordra in personal  om kriget kommer till oss.

2022 09 02. Ännu ingen information i frågan ” om kriget kommer till oss.

Uppnår kommunens passivitet ”rättssäker äldrevård  ” i denna allvarliga fråga enligt Sol.  Se s.13-18 Rättssäker äldrevård. Sol.

Vårdtagare 81 år utan trygghet.

– – – –
Fotnot av red: SoL = Socialtjänstlagen

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Invånare
Gäst
Invånare
4 september, 2022 09:20

Jag blir väldigt rörd och berörd av insändarens helt rimliga frågor. Alla har vi någon årsrik i vår direkta närhet – och alla kommer vi ju dit. Jag är inte där än, men är väldigt intresserad av svaren.