Gå direkt till Nyheten (Sköterskor utbildade i Lidköping möttes)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 december 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sköterskor utbildade i Lidköping möttes

Publicerad fredag, 02 september 2022, 06:10 av - Inskickat material

I morgon är det 60 år sedan Skaraborgs Sjuksköterskeskola i Lidköping startade, och några av eleverna har just träffats. Kerstin Carlsdotter är en av dessa och har skrivit en artikel om detta.

Kerstin Carlsdotter skriver:

Måndagen den tredje september 1962 var en historisk dag i Lidköping.
Skaraborgs Sjuksköterskeskola startade sin verksamhet och 24 förväntansfyllda flickor, de flesta från Skaraborg, påbörjade sin utbildning till sjuksköterskor.

Redan dessförinnan hade alla genomgått en provelevkurs på 2 ½ månader där man skulle visa att man var lämplig för yrket.

Utbildningen var treårig och innehöll sju månader teori uppdelad på tre läskurser och 26 månaders praktik samt totalt tre månaders ledighet varav en månad förlagd till sommaren. Samtidigt med praktikutbildningen läste man teori och hade prov på det som berörde den specialitet där man var placerad. Utbildningen började med fyra månaders teori och sedan vidtog den praktiska utbildningen inom; medicin- och kirurgi,
barn,
BB/förlossning,
operation/akutmottagning,
infektion,
psykiatri,
distriktsvård samt
en månads nattpraktik.

Praktiktiden innebar också att man jobbade både kvällar och helger.

Under de sista åtta månader fick alla en individuell specialutbildning varav man de två sista månaderna hade möjlighet att vikariera som sjuksköterska.

Utbildningen var kostnadsfri men under praktikperioderna ingick man delvis i personalstyrkan. Man bodde på internat och det innebar att vi blev mycket sammansvetsade eftersom vi delade även fritiden och lärde känna varandra på djupet. Vi hade fri bostad, kost och tvätt men fick betala böcker och kläder dvs uniform med klänningar förkläden, mössor, kragar, bälte, scarf, jacka, kappa och hatt samt ”examensrock”. Dessutom utgick ett studiebidrag på 150 kr/månad som efter skatt blev ca 90 kr.

Vid starten var skolan inte färdigbyggd utan eleverna fick bo de första månaderna på en tom avdelning på sjukhuset. Officiellt invigdes Skaraborgs Sjuksköterskola i oktober 1963. (Nuvarande Broholmsskolan).

Den 27 augusti 1965 var examensdagen för skolans nyutbildade sjuksköterskor.
Vi var 22 som fick motta skolans vackra sjuksköterskebrosch designad av Carl-Harry Stålhane. Sedan dess har vi träffats vart femte år förutom 2020 då pandemin satte stopp. Nu 60 år efter påbörjad utbildning träffades vi på Lökeberg konferenshotell i Bohuslän. Tyvärr är några av våra kurskamrater döda men av de 16 som är kvar var vi 10 som åter kunde mötas till en dag i minnenas och nostalgins anda.
Detta blev mycket uppskattat.

Sköterskor som deltog i återträff är från vänster; Ingegerd Fransson Ytterby, Ulla Johansson, Lidköping, Karin Larsson, Norra Härene, Ulla Schatter, Västra Frölunda, Ethel Lagerlöf, Göteborg, Monica Bertilsson, Falköping, Kerstin Carlsdotter, Källby, Gun-Britt Davidsson, Falköping, Gunilla Johansson, Eggby, och Ulla-Karin Olsson, Hamburgö. Bilden är klickbar till större format.