Gå direkt till Nyheten (Moderater vill ge extra lön för erfarna i vården)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Moderater vill ge extra lön för erfarna i vården

Publicerad fredag, 02 september 2022, 14:11 av - Inskickat material

Extra lönepåslag till sjukvårdens veteraner

Vårdpersonal i Västra Götalandsregionen som väljer att arbeta kvar efter att ha fyllt 65 år kan premieras med ett särskilt lönepåslag. Moderaterna föreslår att löneförstärkningen ska motsvara skillnaden mellan den fulla arbetsgivaravgiften (31,42 %) och den lägre som gäller för 65-åringar och äldre (10,21 %). För Västra Götalandsregionen kostar det inget extra, jämfört med att anställa en yngre medarbetare.

Syftet med förslaget är att göra det mer attraktivt att arbeta längre. På så vis kan värdefull, senior kompetens behållas i hälso- och sjukvården.

– Västra Götalandsregionen har, som övriga regioner, brist på medicinsk personal. Det innebär svårigheter att bland annat bemanna vårdplatser och leder till ökad belastning på regionens medarbetare. På det här viset vill vi motivera medarbetare att arbeta längre och tillvarata deras värdefulla kompetens, menar Lars Holmin (M), gruppledare och regionråd.

För en sjuksköterska som är äldre än 65 år, har 40 000 kr i månadslön och väljer att arbeta 100 % skulle påslaget kunna vara upp till 8500 kr/mån. Förutsättningen för lönepåslaget är att Västra Götalandsregionen och arbetstagaren är överens om att anställningen ska fortsätta även efter uppnådd pensionsålder. Det är därmed organisationens behov som är utgångspunkten.

– Erfaren personal behövs, inte minst för att handleda nyutbildade kollegor, menar Linn Brandström (M), regionråd och ordförande i Personalutskottet. Det finns berättigad kritik från nyutexaminerade medarbetare att de inte får den introduktion och handledning som de förväntar sig och behöver. Vi ser vårt förslag som en del av lösningen på det problemet.

– Sverige har ett generellt behov av att fler människor är i arbete. Med vårt förslag blir det mer intressant och lönsamt att göra det även efter uppnådd pensionsålder, menar Gustaf Josefsson (M), vice gruppledare och 1:a namn i västra valkretsen.

– Vi arbetar också med att utveckla moderna anställningar som upplevs som attraktiva i olika faser av medarbetarnas liv. Det är troligt att man som medarbetare inom sjukvården har olika behov och önskemål beroende på om man befinner sig mitt i livet med små barn eller är årsrik och mer flexibel fortsätter Peter Hermansson (M) 1:a namn på regionlistan i Göteborg.

– Äldre medarbetare bidrar till trygghet för nya oerfarna medarbetare men skulle också efter pensionering kunna bidra till att öka redundansen i verksamheten och fungera som beredskapspersonal under semestrar och arbetstoppar, säger Mats Abrahamsson (M), 1:a namn i Norra valkretsen.

– – – –
Pressmeddelande

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
2 september, 2022 04:45

Varför har man inte erbjudit detta tidigare då? Man har styrt regionen i åtta år och kommer på detta 1 vecka före valet. Skrattretande!

Mike
Gäst
Mike
3 september, 2022 11:16

Dom flesta i den ålder har ingen lust att jobba vidare i vården. Efter många år i vården är kroppen sliten och huvudet trött.
Det är mycket bättre att häva lönnen och bättre arbetsmiljö.

Alvina
Gäst
Alvina
3 september, 2022 12:59

Hur menar ni, att anställda inom vården, ska orka jobba efter 65? Många orkar inte ens fram till dess. Ni har tydligen ingen som helst insikt om, hur fysiskt och psykiskt utmattande detta yrke är. Jag föreslår i stället, att pensionerade moderatpolitiker hoppar in och gör en samhällsinsats inom vården. Skadar inte, att ni får prova på rejält arbete, med allt vad det innebär.