Gå direkt till Nyheten (Sista Quiltköping – sen blir det nog saknad)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sista Quiltköping – sen blir det nog saknad

Publicerad Tuesday, 30 August 2022, 15:20 av Björn Smitterberg

Gunilla Plesner jobbar nu hårt inför Quiltköping. Den arrangeras i år främst i Lidköpings Arena, men även i Vänermuseet och i Biblioteket.
– Det har gått trögt, så det här blir nog 13:e och sista Quiltköping. Det är först de senaste dagarna som jag  börjat få gensvar från alla som vill vara med.

Det är nästan en institution som öppnas till veckoslutet, Quiltköping arrangerades första gången2003 efter att syjuntor ordnats ett par gånger under åren innan.  Vänföreningen bildades för 28 år sedan.

– Intresset finns kvar för quilt, men vår förening har stabiliserat sig på en nivå ungefär runt 40-50 medlemmar. Det är en halvering, säger Gunilla Plesner när hon i dag presenterar Quiltköping som hon säger blir den sista.

– Det har inte varit samma skjuts i förberedelserna, intresset har minskat bland företagarna, även om det nu i alla fall blir ett 20-tal. Vi har fått ett antal tävlande – temat i år är Pippi i Quiltköping.

– Så jag har tänkt att det blir nog sista  gången, säger Gunilla Plesner, som stått för arrangemanget själv sedan 2008.

– Sen blir det nog saknad, för det här har visserligen varit mycket jobb men mycket roligt.

På fredag öppnas foajén till bandyhallen upp och i tre dagar blir det mässa med utställare, tävlingar, försäljning av maskiner och tyger.

Quiltköping har fått sin beskärda del av problem med pandemin. Den har genomförts helt på nätet en gång.

– Det är inte svårt att hitta intresserade som vill hålla på med quilt, det är många och sociala medier har blivit en viktig länk för intresset.  Men vi ska ha en riktig mässa och hoppas på att alla intresserade kommer.

Gunilla Plesner, Ida Billvén vid Vänermuseet och Lars Lundin som sammanställt och skapat skrifter och utställning efter sin fru Maj-Britt Lundin. (Bilden är klickbar till större format. 

Under mässan kommer det att finnas en utställning på Vänermuseet och en på Biblioteket. Det är föreningen Väntäcket som engagerat sig. Men det ska även nämnas att det till Vänermuseet kommer en utställning med quilt och andra handarbeten som skapats av Maj-Britt Lundin av hennes man Lars Lundin.

– Maj-Britt gick bort för halvannat år sedan och under pandemin började jag sammanställa så mycket jag kunde av bilder och material som kommit ur hennes händer.

Maj-Britt Lundin var synnerligen produktiv. Hon arb etade främst med textilier, men även med trä och metall. Hennes alster finns nästan överallt i lapptäcken.

– Hon arbetade jämt under de 56 år vi fick tillsammans. Vi bodde i Oxberg länge och i höstas hedrades hon med en utställning i Mora.