Gå direkt till Nyheten (Debatt: Replik på artikel om förlossningsvård)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Replik på artikel om förlossningsvård

Publicerad Friday, 26 August 2022, 11:53 av Insändare

Svar på debattartikel av Kristdemokraterna om förlossningsvården – från Vänsterpartiet

– – – –
Ursprungsartikeln: https://www.lidkopingsnytt.nu/2022/08/21/debatt-kd-vill-forbattra-forlossningsvarden/ 
– — –

Vänsterpartiet har en plan för förlossningsvården

Det är bra att fler partier än Vänsterpartiet engagerar sig och vill förbättra förlossningsvården. Det behövs efter åtta förlorade år av borgerligt styre, där Kristdemokraterna ingår, med allt fler föräldrar som känner oro inför sin förlossning. Lägligt precis innan valet säger sig Kristdemokraterna vilja se en förstärkt vårdkedja för förlossningsvården, med förslag om team av barnmorskor. Att förslagen är sent påkomna då deras styre bidragit till en barnmorskeflykt skriver de inget om.  Det fattas nämligen över 80 barnmorskor för att kunna arbeta på det sett som beskrivs.

Vi i Vänsterpartiet har lyssnat på barnmorskorna och på de födande. Utifrån det har vi gjort en lista på förslag som vi är redo att genomföra så fort vi får chansen. Sanningen är den att Kristdemokraterna inte ville stötta de satsningar som Vänsterpartiet föreslagit senast i våras. Kristdemokraterna röstade också nej till Vänsterpartiets förslag att satsa 75 miljoner på förlossningsvården redan 2022 och de röstade nej till vårt förslag att ge barnmorskorna 5000kr extra i lönetillägg varje månad. Våra förslag skulle enligt barnmorskorna ha bidragit till att locka tillbaka många av dem som slutat och på många sätt förbättrat förlossningsvården. Man hade alltså kunnat bidra till att täcka den brist på barnmorskor som finns idag.

Kristdemokraterna har under åtta år haft möjlighet att förbättra förlossningsvården, men istället bidragit till försämrad tillit till förlossningsvården och barnmorskeflykt ifrån den. Nu vill Kristdemokraterna istället lämna över styret av vården till staten. Det är lätt att se att de inser sitt eget misslyckande, då de styr i de flesta av landets regioner, men vi har svårt att tänka oss att väljarna skulle tycka att det blir bättre av att Stockholm styr Västra Götalands förlossningskliniker. Vänsterpartiet vill göra tvärt om och istället öka makten över arbetet för barnmorskorna och valmöjligheten för de blivande föräldrarna. Vi vill ge tillbaka ledning och ansvar till barnmorskorna i förlossningsvården. De måste få rimliga arbetsvillkor, högre löner och vi vill prioritera att införa kortare arbetstid med bibehållen lön som heltidsnorm här. Det skulle möjliggöra att de födande kan välja mellan olika modeller som anpassas till att passa olika behov.

Vi vågar gå före så att du har en vård att lita på. Vänsterpartiet pratar inte bara – vi agerar!

Carina Örgård (v), regionråd och gruppledare
Annika Holmén (v), förstanamn till regionfullmäktige i Skaraborg