Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Om att ha svar på tal)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Om att ha svar på tal

Publicerad Friday, 19 August 2022, 12:14 av Björn Smitterberg

Måste politikerna veta allt?
I debatten som inför valet i år förs  på fler sätt än någonsin ställs de som aspirerar på en förtroendepost inför allt fler frågor – och alltfler säger att de hinner inte med.

I veckan har redaktören (åter) haft samtal från politiker som vill att Lidköpingsnytt ska stänga kommentarsfältet för debatt om förslag just de själva föreslagit. Inte minst gäller det förslag som kommit i debattartiklar.
-Det finns kommentarer man bryr sig om, sa den här politikern, för några är pålästa och har inte bara  hittat på något.
– Men det hjälper inte, det tar för lång tid att lägga  sig i  debatten.

Detta är en tydlig synpunkt från en politiker som har lång  erfarenhet av kommunpolitik  i Lidköping.
I Lidköpingsnytt försöker vi hämma de värsta utsvävningarna genom att vi i valfrågor och politiska utspel endast tillåter kommentarer underskrivna med namn.
Att använda sitt namn på ett kontrollerbart sätt innebär inte fribrev att skriva vad som helst. Tonen ska vara hövlig. Sakfrågor får tas upp. Men inte allmänt  gnäll – det är till ingen nytta att bara gnälla. Och nu har redaktören blivit hård – debatten måste vara på en rimlig nivå. Välkommen att delta, under eget namn.

För oss väljare gäller det som vanligt att  lyckas tänka ut vilka frågor som är viktigast för oss – och sedan försöka finna det parti som står närmast de för var och en bästa svaren. Samtidigt får man tänka på att det bara är ett fåtal partier som verkligen får chans att genomföra sina förslag. Att genomföra “hästval” är ingen bra idé – alltså att rösta på ett parti för att man alltid gjort det, eller för att man oavsett vad det står för ska ha rösten. Medier är fyllda av olika slags system för hur man ska rösta. Strunta i dem. Använd ditt huvud – inte någon reporters eller annans. Du kan aldrig veta vilka bevekelsegrunder som ligger bakom andras frågor och svar.

Om extra priser.
Redaktören är lättretad, det vet många läsare.
Nu har det hänt igen. Redaktören skulle till sitt lilla hushåll köpa en gurka. Inga problem – men att köpa för mycket gurka innebär att den till slut hamnar i komposten helt oäten. Så därför undrar redaktören varför livsmedelsbutiker erbjuder två hela gurkor till extrapris. En kostar nästan lika mycket som två. Det är väl ändå inte att ta ansvar för livsmedel? Tomater är en annan sådan vara, i stället för att sälja ett litet antal färska närproducerade lockar man med förpackningar där flera snabbt blir dåliga. Billigare? Ja, kanske räknat per tomat. Men…
Hur många jordgubbar hamnar i avfallet så här i augusti?
Varför ska vi ha dyra tomater från Spanien – förr var det en fröjd när de lokala tomaterna kom på försommaren. Importerade fanns inte.
Håller vi på att glida in i ett samhälle där överflöd av livsmedel gör oss okänsliga? Måste allting alltid finnas?
Varför ska vi lockas att köpa livsmedel som vi sedan med dåligt samvete (?) kanske måste kasta?

För övrigt hör redaktören att Kalle Anka kommer att få tuff konkurrens på julaftnarna från och med nästa år. På samma sätt som Disney samlat ihop klipp från olika tecknade filmer kommer SVT nu att spela in olika berättelser om julfirande som finns i Astrid Lindgrens böcker och servera till julen. Start nästa år även om programmet börjat produceras.

Igår, torsdag, började redaktörens yngsta barnbarn “nollan” – alltså förskoleklass. Hon har inte sett fram emot denna skolstart.
Men på torsdagskvällen var hon nöjd. Varför?
– Vi fick glass!

/God helg

12 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria Svensson
Gäst
Maria Svensson
19 augusti, 2022 01:24

Det är ju orimligt att en lokalpolitiker ska kunna allt inom alla sakområden. Regeringen har ju ministrar med olika ansvarsområden där de i sin tur har kunniga underhuggare. Men som lokalpolitiker ska man väl ändå ha koll på och kunna föra ut det egna partiets budskap utan att det för den skull känns allt för ansträngande. Det är ju inte så att valet kommer som nån överraskning precis. Folk har ju rätt att få veta hur saker ligger till och har man missförstått något så är det ju ännu viktigare att politikerna rätar ut frågetecknen.

Kenneth Klasson
Gäst
Kenneth Klasson
19 augusti, 2022 04:05

Min fråga till redaktören blir då vad som är en rimlig nivå på debatten ?
Som moderator för nättidningen kommer ett stort ansvar att låta människor föra en livlig debatt.
Det enklaste skulle vara att stänga kommentatorsfunktionen om man tycker att det är jobbigt att städa i densamma !

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
20 augusti, 2022 08:44

Men om man inte får möjlighet till debatt blir det ju en klubb för inbördes beundran av alltsammans.

Jonas Svensson
Gäst
Jonas Svensson
20 augusti, 2022 10:19

Att vara politiker blir ju enklare om man får föra ut sitt budskap oemotsagd.

Jonas Svensson
Gäst
Jonas Svensson
20 augusti, 2022 02:19

Kan ju vara så att ansvarig utgivare undanhåller allmänheten viss information också.

Maria Svensson
Gäst
Maria Svensson
20 augusti, 2022 11:56

Det är helt otrolig, och kanske inte ens lagligt, att politiker vill påverka en tidningsredaktör att stänga kommentarsfältet för vanligt folk. Det strider mot både yttrandefriheten och demokratin.

RGR
Gäst
RGR
21 August, 2022 11:12

Om det hade handlat om påtryckningar från den politiska eliten hade det naturligtvis varit en skandal. Men jag tror Redaktören har mer ryggrad än så. Det handlar nog mer om att en journalist har viktigare saker för sig än att moderera ett diskussionsforum.