Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vad vill SD?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vad vill SD?

Publicerad Saturday, 30 July 2022, 08:47 av Insändare

Vad vill SD egentligen?
Frågan ställs av Elin Hjärtqvist, ordförande för SSU i Skaraborg i en debattartikel.

Tidigare i veckan var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på besök i Skaraborg som en del i sin valresa genom landet. Han besökte bland annat Töreboda på måndagseftermiddagen där han, tillsammans med EU-parlamentarikern och riksdagskandidaten Jessica Stegrud, talade om deras politik inför valrörelsen. Det vi i SSU frågar oss efter detta tal är; vad vill SD egentligen?

När man lyssnar på Jimmie Åkesson tala, oavsett om det är i Töreboda eller i Almedalen, finns det ett tydligt mönster. Samhället är på väg åt fel håll och allt är ”de andra partiernas fel”. Allt som Åkesson och Sverigedemokraterna anser är fel med Sverige skyller de på ”de etablerade partierna”. Men några lösningar, några faktiska politiska förslag lyser med sin frånvaro. Vi får lyssna på vad är fel, hur vi hamnade här och vart vi borde vara. Men hur ska vi komma dit? Ja, det får vi inget svar på.

”Sverigedemokraterna är partiet för hela Sverige” sa Jimmie Åkesson i sitt almedalstal. På vilket sätt är de det? Genom att vara för ett skolsystem som kostar skattebetalarna, kommunerna och staten miljontals kronor varje år? Genom att bedriva en arbetsmarknadspolitik där de röstar emot att förbjuda att tidsbegränsade anställningar staplas på varandra men samtidigt driva rätt till heltid? Genom att rösta emot barnomsorg på obekväm arbetstid? Sverigedemokraterna visar gång på gång att de inte är ett parti för hela Sverige, för vanligt folk.

SSU och Socialdemokraterna vill ha ett samhälle där alla känner trygghet, där alla känner att samhället finns där. Ska vi nå dit måste vi få en skola där pengarna faktiskt går till verksamheten, vill barnen, och inte till skatteparadis. Vi måste ha både hårdare tag mot brottslingar och fler poliser men också satsa på en meningsfull fritid för unga genom satsningar på skola, fritidsgårdar och idrott.

Så vi frågar oss åter igen; vad vill SD egentligen? Vi måste öka tryggheten i samhället och möjligheten till arbete för alla. Och till skillnad från Sverigedemokraterna har vi politik som faktiskt kan ta oss dit. Ska Sverige bli tryggare både på gator och arbetsplatser behövs en tydlig politik, då behövs en socialdemokratiskt ledd regering.

Elin Hjärtqvist Ordförande SSU Skaraborg

22 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Malin
Gäst
Malin
30 juli, 2022 09:01

Min fråga är då, om nu ni har politiken som löser de problemen, varför har ni inte använt er av den, ni har haft makten i åtta år? Varför vaknar ni varje valår och låter som S har suttit i opposition under de åren?
För min del är jag utless på att ni spritter till när det närmar sig val men somnar om när allt är över.

Kalle
Gäst
Kalle
30 juli, 2022 09:25

Finns det egentligen något parti för vanligt folk??
Som det är nu så är partierna enbart till för sitt eget välbefinnande.
Allt som dom beslutar, föreslår är som såll som genomlyses av deras eget ha begär.
Vad som egentligen skulle behövas är ett parti av och för det riktiga folket och inte som nu av dessa maktgalna jävlar som sitter på alla valda poster oavsett om det är på kommun eller riksdagsnivå.

Observer
Gäst
Observer
30 juli, 2022 12:28

Dom kanske vill ha slut på den orgie i Ni bedrivit under de sista 7,5 åren. Den sämsta perioden i modern svensk historia. Katastrofal migrationspolitik, hög kriminalitet, en av EU:s högsta arbetslöshetssiffror trots att “svetsloppan” lovade oss den lägsta arbetslösheten i EU 2020.Konstant bidrags fusk på 20 mdr om året. 320 000 fattigpensionärer och ökad barnfattigdom. Världens högsta marginalskatt trots alla skattesänkningar. Det var väl tur att Finland hjälpte os in i NATO. Det verkar som SD ledningen besitter högre intellektuell kapacitet än vad man hittar i Rosenbad!

Undrande
Gäst
Undrande
30 juli, 2022 12:38

Ni Socialdemokrater har ju haft 8 år på er att rätta till alla fel som ni menar att föregående regering ställde till med. Vad har hänt? Inte mycket.

Göran
Gäst
Göran
30 juli, 2022 02:00

Socialdemokraterna behövs för ett tryggare Sverige, ja du har ju humor i alla fall!!

Steinlager
Gäst
Steinlager
30 juli, 2022 02:27

Du kan väll börja med att läsa igenom deras partiprogram om du är intresserad vad SD vill. Vanligt folk avskyr sossarna som pesten. S och Alliansen har förstört Sverige i grunden med massinvandringen.

RGR
Gäst
RGR
31 juli, 2022 07:45
Svarar  Steinlager

Högerpolitik, med nedskärningar och privatiseringar, är det som förstört Sverige. Och det har inte spelat någon större roll om det varit borgarna eller sossarna som styrt, då båda drivit liknande borgerlig politik. Alla vet ändå att det är storkapitalet som bestämmer när det väl kommer till kritan.

Bosse
Gäst
30 juli, 2022 08:37

Åtta år S tillsammans med centern, miljöpartiet o vänstern. Bränsle- o elpriser som är nära världstopp, och värre blir det i vinter med ev elransonering.
Även om man inte är SD-sympatisör – kan det bli värre?
S måste avlägsna sig fr mp o v för att vara ett alternativ.

Observer
Gäst
Observer
30 juli, 2022 10:44

Vad tänker Ni göra åt den hejdlösa kriminaliteten som “grasserar” i vårt land. Det finns inte många börsnoterade bolag som har en så hejdlös utveckling som Kriminalvårdsverket. Har följt deras utveckling de senaste åren. De bygger ut, förtätar och bygger på höjden. Jag ser ingen avmattning. Jag tycker Du skall göra ett studiebesök på landets fångvårdsanstaltater och sedan redovisa vad Du ser!
Jag är oerhört nyfiken!

RGR
Gäst
RGR
31 juli, 2022 12:11
Svarar  Observer

Jag vet inte vad sossarna tänker sig. Men en social välfärdspolitik, arbete åt alla och ett starkt ideellt föreningsliv vore en bra början.

Roger
Gäst
Roger
30 juli, 2022 11:49

Om S och övriga etablerade partier under de senaste 30 åren genom vansinnig migrations-, bidrags-, och kriminalpolitik, inte systematiskt förstört det som 3 generationer hårt arbetande och skötsamma människor byggt upp, hade SD aldrig behövt finnas. Det enda ni gjort är att pratat om hur goda ni är, öppet ignorerat och uteslutit SD och de över en miljon människor som röstat på dem. Demokrati och lika värde för alla… Jag närmar mig pensionsåldern efter att ha arbetat och bidragit till samhället i 40 år, för vad?
Det Sverige vi har idag?
Då det är debatt önskar jag ett svar.

Senast redigerad 1 år sedan av Roger
Axel
Gäst
Axel
31 juli, 2022 01:01

Helt rätt! En jävla massa gnäll från SD bara.

Göran
Gäst
Göran
31 juli, 2022 09:44
Svarar  Axel

Exempel på gnäll? Antar du är nöjd med hur Sverige blivit!!

pelle pilsner
Gäst
pelle pilsner
1 augusti, 2022 08:04
Svarar  Axel

Jag håller fullständigt med, SD är en jäkla massa gnäll men få om några lösningar alls.
Sverige står inför de största utmaningar vad gäller säkerhet och försvar vilket innebär
att SDs hela valplattform saknas. Jag undrar vilka “bidrag” du menar RogerP, barnbidrag, bostadsbidrag? Vill du som SD företrädare ta bort dessa? Skulle inte förvåna mig alls då ditt parti står högern närmast!

Per
Gäst
Per
31 juli, 2022 06:25

Elin Hjärtqvist

Du skriver, SSU och Socialdemokraterna vill ha ett samhälle där alla känner trygghet, där alla känner att samhället finns där.”

Varför har ni inte under alla år vid makten löst detta? Tycker du inte detta misslyckande är besvärade för den politik ni bedriver?

Göran
Gäst
Göran
31 juli, 2022 08:39

En röst på S är en röst mp och c, så nej tack sossar!!

Curt Johansson
Gäst
Curt Johansson
1 augusti, 2022 10:06

S har, ihop med olika andra partier, suttit i regeringsställning i 69 av de 86 år som gått sedan 1936 och ändå skyller Morgan Johansson och andra sossar allt elände på de borgerliga partierna. Ta ansvar någon gång! Stå rakryggat upp och informera oss väljare vad ni tänker vita för åtgärder för att vända utvecklingen rätt i Sverige. Sluta att bara klaga på motståndarna. Det blir ännu mindre klädsamt när S ogenerat övertar en mängd förslag och motioner från SD. Förslag som för några år sedan var dödsrasistfascistnazistiska men nu presenteras i ny förpackning.

Henrik
Gäst
Henrik
1 augusti, 2022 10:21

(S) är rädda nu inför valet. De är medvetna om missnöjet hos väljare som lurats att rösta på dom. Det kommer bli förändringar, är glad att tom mina barn vet att dom inte skulle rösta på er.

Observer
Gäst
Observer
1 augusti, 2022 06:03

Idag kommer det besked om nya inakorderingar på våra anstalter.
Det är nästan varje dag det delas ut livstidsvistelser på våra anstalter.
Priset per person är 3000 kr/dygn. Hej och hå!

Nisse
Gäst
Nisse
2 augusti, 2022 04:57
Svarar  Observer

Och då det är ett svar på frågan vad SD vill så får vi anta att det är något de gillar?

Per Olov
Gäst
Per Olov
3 augusti, 2022 09:14
Svarar  Nisse

Det är bra med Kritik. Det förbättrar om det används rätt. Som det är nu. Så kan Vi inte fortsätta. Våldet har kraftigt ökat. Det beror på en misslyckad Migration. Jag tror Sverige skulle må bra av ett skifte. Jag vill leva i ett tryggt Sverige. Som det en gång var.

Senast redigerad 1 år sedan av Per Olov
lasse
Gäst
lasse
5 augusti, 2022 08:22
Svarar  Per Olov

Utan i övrigt koppla till tråden. Kritik- det förbättrar om det används rätt, skriver du. Men jag tycker att det är viktigare att den ges rätt. Det som brukar kallas konstruktiv kritik.