Gå direkt till Nyheten (Lidköping hyr bostäder för 108 som flytt Ukraina)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping hyr bostäder för 108 som flytt Ukraina

Publicerad fredag, 22 juli 2022, 18:07 av Björn Smitterberg

Vid ett extra sammanträde med nämnden för utbildning och arbetsmarknad i Lidköpings kommun bestämdes att kommunen ska skriva avtal med ett företag som kan tillse att 108 personer som kommit till Lidköping från Ukraina får bostäder här.

Var bostäderna ska finnas och vem som får hyra ut är inte klart än. Erfarenheterna av flyktingvågen som kom  för fem, sex och sju år sedan är i färskt minne och därför har nämnden – som för Lidköpings del har det politiska ansvaret för bl a integration – tidigt beslutat att gå försiktigt fram. Inga långa och omfattande hyresavtal skrivs med fastighetsägare.

– För närvarande har vi 220 ukrainare att ta hand om i Lidköping. Det ska minskas till 108. Drygt hälften ska alltså flyttas till annan kommun, säger förvaltningschefen Ove Brodin.

– Jag har fått två offerter från olika fastighetsägare som vill hyra ut. ett av dem kommer jag att anta genom tilldelning nästa vecka. Ännu är en del oklart om hur det är med möjligheten att överklaga. Så jag vill inte i dag säga hur lösningen kommer att se ut.

Politikerna har i dag givit klartecken till att skriva avtal med ett av företagen. Och även att reda ut en del andra frågor.

Lidköpings kommun har blivit ”tilldelade” 108 personer som under våren kommit från Ukraina. Just nu finns alltså 220. Det väntas alltså en svår uppgift att förflytta flyktingar till olika kommuner. Detta ska vara klart den 1 september. Tidigare har andra datum nämnts, men nu är det 1 september som gäller. Det kontrakt om boende för de 108 som Ove Brodin sätter sitt namn på nästa vecka ska gälla till 1 februari. Om det behlövs får nya upphandlingar göras därefter, och kanske blir dt förlängningar. Risken att bli stående med långvariga avtal som inte behövs – den vill politikerna inte ta.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
ROSE-MARIE
Gäst
ROSE-MARIE
22 juli, 2022 10:19

Finns inga bostäder till hemlösa i lidköpings kommun el är det skillnad på folk??? Bidrag som bidrag. Har inget emot att .an hjälper Ukraina m helt plötsligt Finns det bostäder.Har en son som är hemlös utan jobb, m var Finns den hjälpen, bara undrar , var går gränsen???

Invånare
Gäst
Invånare
23 juli, 2022 10:46

Intressant att se var dessa drygt 100 personer ”tilldelas” bostäder. Det är de facto totalt sett inte särskilt gott om lägenheter och för oss andra gäller bostadsköer där vi måste samla poäng. Såklart ska vi lösa akuta kriser om vi kan och kommunen brukar lösa det. Ett plus är ju att kommunen äntligen förstår att de ska ha korta kontrakt.
En undran bara – varför har ”Nämnden för utbildning och arbetsmarknad” fått ansvar för det här ? För mig är det ett klockrent ärende där partiöverskridande lösningar passar bäst.

pelle pilsner
Gäst
pelle pilsner
23 juli, 2022 11:21

Självklart ska vi ställa upp för detta hårt ansatta Ukrainska folk. En undran till ROSE-MARIE dock. Om din son inte har arbete hur ska han då kunna betala sin hyra? Det står förövrigt ingenstans i denna artikel att allmännyttan är uthyrare även om det heller inte utesluts. Det kan även finnas problematik med andra redan hemlösa i våran kommun, men ofta finns här en problematik med missbruk/psykisk ohälsa och då gäller det att hitta ”rätt” sorts boende och således en annan fråga. Har bott granne med missbrukare tidigare så hellre krigsflyktingar från UA för min del.