Gå direkt till Nyheten (Insändare: Våld mot kvinnor måste bli valfråga)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Insändare: Våld mot kvinnor måste bli valfråga

Publicerad fredag, 15 juli 2022, 12:08 av Insändare

– Valet måste handla om våld mot kvinnor, skriver UN Womens lokalförening i Skaraborg

Gör våld mot kvinnor till en valfråga!

FNs jämställdhetsorganisation UN Women är partipolitisk obunden men kräver politisk handling. I år är det valår, därför kräver vi att alla som ställer upp i valet tydligt visar hur de ska bekämpa mäns våld mot kvinnor och hur utsatta kvinnor och barn ska få stöd.

Varje fredag anordnar Kvinnostrejk en demonstration mot mäns våld mot kvinnor, där vi deltar.

Kvinnostrejk startades som ett initiativ på sociala medier och sedan dess har strejker arrangerats varje fredag på allt fler platser runtom i Sverige och online. Kvinnostrejk arbetar för ett jämställt samhälle fritt från sexuella övergrepp.

Vi deltar i dessa demonstrationer för att gemensamt höja rösterna mot mäns våld mot kvinnor. Allt pekar på att 2022 blir ett rekordår i världen och även i Sverige för mäns dödliga våld mot kvinnor. Allt sedan pandemiåren när kvinnor tvingades leva med förövarna dygnet runt har det visat sig hur omfattande mäns våld mot kvinnor är. Att gå hemifrån till studier eller arbete med egen försörjning är en trygghet för många kvinnor och flickor. Allt för många känner inte hemmet som den trygga plats som den borde vara. Det kan vi som medmänniskor inte acceptera. Vi måste våga bry oss, vi uppmanar alla till kurage, att lägga sig i, bry sig och ta ställning för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Och vi uppmanar framför allt dig som Man att ta ställning. Du kan också delta i #kvinnostrejk, t.ex på Hertig Johans torg i Skövde fredagar kl 15.00, online eller på en plats där du bor.

Som medmänniskor kan vi göra mycket men det behövs också politiska beslut, därför behöver vi tydligt veta varje partis strategi för att förebygga mäns våld mot kvinnor. Detta gäller även våra regionala och lokala politiker. Politiker i Essunga, Falköping, Gullspång, Grästorp, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda och Vara, vad görs i din kommun för att öka tryggheten för kvinnor och flickor?

Förebyggande arbete som förhindrar att våldet överhuvudtaget tas till. Trygga barn som tidigt lär sig att inte ta till slag är viktigt. Dessutom måste det till tydliga avståndstagande och åtgärder mot förövare som ger sig på kvinnor och barn. Straffa våldsutövare, begränsa förövaren inte offret, ingen ska behöva hålla sig gömd, ta ifrån förövaren umgängesrätten till sina barn. Inga barn ska tvingas umgås med en förälder som slagit och misshandlat den andra föräldern.

UN Women Sverige lokalförening Skaraborg

/Josefine Olsson ordförande

9 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
15 juli, 2022 02:05

Som vårt samhälle ser ut i nuläget borde väl ALLT våld bli en valfråga.
Därmed inte sagt att jag på något vis tycker att våld mot kvinnor är mindre viktigt.

Steinlager
Gäst
Steinlager
15 juli, 2022 08:53

Brott och straff är redan en valfråga.

Även invandringen är ju kraftigt negativ mot kvinnor, då de som kommer ofta har en helt annan kvinnosyn. Bland annat
hederskultur, tvångsäktenskap, förbud mot att använda preventivmedel och könstympning osv.

Björn Smitterberg
Redaktör
Björn Smitterberg(@bjorn_smitterberg)
15 juli, 2022 08:58
Svarar  Steinlager

Förutom du nämner ser jag i domstolsprotokoll att det är en hel del vanliga skaraborgare bland de våldsamma. I dag väcktes, exempelvis åtal i sådant fall.

Göran
Gäst
Göran
15 juli, 2022 09:37

Källa på det, en hel del Skaraborgare??

Björn Smitterberg
Redaktör
Björn Smitterberg(@bjorn_smitterberg)
17 juli, 2022 01:30
Svarar  Göran

Som jag skrev, domstolsprotokoll och åtal.

Steinlager
Gäst
Steinlager
15 juli, 2022 09:51

Är väll självklart att de även finns många vanliga ”svensson” som gärningsmän.

Det förändrar ju inte faktumet att invandrare är överrepresenterade. Och då blir extra negativt med massinvandring för kvinnor

Björn Smitterberg
Redaktör
Björn Smitterberg(@bjorn_smitterberg)
17 juli, 2022 01:33
Svarar  Steinlager

så är det nog.

RGR
Gäst
RGR
16 juli, 2022 11:18

Det är inte lika ”populärt” i dagens politiska klimat att titta på hur statistiken faktiskt ser ut. Vill man ha ryggdunkar, ”likes” och röster ligger det mer i linje med tidsandan att utgå från sina egna känslor och enstaka lösryckta anekdoter…

Nalle
Gäst
Nalle
16 juli, 2022 01:52

Varför bara våld mot kvinnor utav män? Män blir också jävligt utsatta för våld ifrån en partner men de anmäler nästan aldrig sånt för det är en sån skam ifrån allmänheten. Det finns idag massvis med organisationer som hjälper utsatta kvinnor och barn men bara 1 som hjälper utsatta män. Sluta göra det till en könsfråga och hjälp alla som blir utsatta av våld i relation oavsett om det är en man eller kvinna? Jag tror att det får mer support ifall det inte bara handlar om ”mäns våld mot kvinnor” även om det är mycket vanligare.