Gå direkt till Nyheten (Antalet Polisanställda slår rekord – över 35.000)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Antalet Polisanställda slår rekord – över 35.000

Publicerad tisdag, 05 juli 2022, 12:35 av - Inskickat material

Antalet anställda i Polis­myndig­heten slår rekord. Regeringens historiska satsning har lett till att Sverige nu har fler poliser än någonsin tidigare.

Det skriver Polisen i ett pressmeddelande.

Polistätheten behöver öka för att bekämpa brotts­lig­heten och öka trygg­heten i hela landet. Det är en högt priori­terad fråga för regeringen. Därför genomför regeringen en historisk satsning på Polis­myndig­heten som inne­bär att antalet anställda ska öka med 10.000 fram till och med 2024 jämfört med ingången av 2016.

För att säker­ställa ökningen av polis­anställda har regeringen dess­utom beslutat att starta polis­utbildning på två nya läro­säten, i Malmö och Borås. Numera finns därför polis­utbild­ningen på fem orter och flera av dem erbjuder även distans­utbildning. Dessutom har regeringen initierat en ny, snabbare antag­nings­process till polis­utbildningen. Detta har gett effekt. Antalet antagna till polis­utbild­ningen har mer än fördubblats sedan 2015 och det är fortsatt högt söktryck.

– Vi kan konstatera att Polis­myndig­heten har ett nytt tillväxtrekord med 35.723 polis­anställda. Aldrig någonsin tidigare har det funnits så många anställda hos polisen, säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson.

Regeringen har genomfört stora budget­satsningar för att finansiera polis­tillväxten och anslaget har ökats kraftigt. Sedan Polis­myndigheten ombildades 2015 har myndig­hetens anslag ökat med runt 12,7 miljarder kronor, en ökning med 60 procent. Till 2024 beräknas anslaget öka med nästan 17,4 miljarder kronor jämfört med 2015. Det är en mot­svarande ökning med 82 procent.

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronney Hedvall
Gäst
5 juli, 2022 03:28

Vore bra om några av de anställda visade sig på gator och torg!

Peter
Gäst
Peter
5 juli, 2022 10:07

Och det beror på den bedrövligt skötta invandringen som dragit igång all brottslighet.
Därav hat polis yrkets ökats.

Fredrik
Gäst
Fredrik
6 juli, 2022 02:13

Denne fantastiske minister Morgan Johansson. Hoppas valet i höst kan få tyst på honom.

Om man kollar statistik så hade vi en topp 2010 med 210 poliser / 100000 invånare. Sedan började den sjunka och var så låg som 195 poliser / 100000 invånare år 2017. Sedan har polistätheten börjat öka igen och för 2021 är den 205 vilket är en bit under toppnoteringen 2010. Morgan Johansson säger aldrig hela sanningen.

I Tyskland så är polistätheten ca 300 / 100000 invånare.

Björn Smitterberg
Redaktör
Björn Smitterberg(@bjorn_smitterberg)
6 juli, 2022 10:17
Svarar  Fredrik

Artikeln handlar inte om antalet poliser.

Michael
Gäst
Michael
7 juli, 2022 07:59

Va? Det gör den väl i allra högsta grad.

Björn Smitterberg
Redaktör
Björn Smitterberg(@bjorn_smitterberg)
7 juli, 2022 09:12
Svarar  Michael

Nu står det faktiskt ”polisanställda” och inte poliser i artikeln.

Invånare
Gäst
Invånare
7 juli, 2022 01:14

Känns som att allmänheten medvetet blir förda bakom ljuset. ”Antalet polisanställda” tolkas av många som att det är antalet poliser i yttre tjänst. Morgan Johansson leker medvetet med orden och dess betydelse. Jovisst, det stämmer säkert att myndigheten har ökat antalet anställda, men det är på administrations- och utredningssidan. Vi medborgare ser dock att antalet poliser inte ökat, utan t.o.m minskat sin närvaro i vissa områden. Morgan J får sluta med sin ord- och sifferlek.