Gå direkt till Nyheten (Svensk-brittisk övning på Såtenäs
Försvarsminister och ambassadör är med)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Svensk-brittisk övning på Såtenäs
Försvarsminister och ambassadör är med

Publicerad måndag, 04 juli 2022, 11:57 av - Inskickat material

Den 4, 5 och 6 juli övar det svenska och brittiska flygvapnet tillsammans vid Skaraborgs flygflottilj (F 7) i Såtenäs. Försvarsminister Peter Hultqvist kommer att besöka övningen den 5 juli.
Övningen, som genomförs med Jas 39 Gripen och Typhoon, sker inom ramen för försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF). Piloter från svenska och brittiska flygvapnet kommer genomföra stridsträning utifrån en mängd scenarier.

JEF leds av Storbritannien där både Sverige och Finland ingår. En rad JEF-övningar planeras i Sverige och Finland under sommaren och hösten, mot bakgrund av att länderna ansökt om medlemskap i Nato.

– Det här är första gången 1(F) Squadrons arbetar med det svenska flygvapnet på ganska länge, och det är ett privilegium att få arbeta med dem som Joint Expeditionary Force Partners. Den här korta utplaceringen ger oss en möjlighet att utveckla träning och taktik samtidigt som det visar det starka bandet och operativa förståelsen mellan det svenska och brittiska flygvapnet. Att kunna flytta våra Typhoons till okända flygfält och operera effektivt med andra nationer är grundläggande i framtiden för Dynamic Force Deployment. Vi hoppas kunna göra mer av detta i framtiden när Sverige blir medlem i Nato, säger detachementets befälhavare från det brittiska flygvapnet, Ben Spoor i ett pressmeddelande.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lunnarn
Gäst
Lunnarn
5 juli, 2022 06:45

Vår Hultqvist verkar vara i sitt esse.Så.Passa på nu då och ta hjälp av britterna att ta tillbaka det vi förlorade i Poltava.