Gå direkt till Nyheten (Thun med och utvecklar eldrivna sjötransporter)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Thun med och utvecklar eldrivna sjötransporter

Publicerad torsdag, 30 juni 2022, 22:53 av - Inskickat material


Avatar Logistics och Jehander planerar för ett nytt eldrivet pråmfartyg för transporter av sand och grus inom Stockholmsregionen. Företagen har ett samarbete om sjötransporter, där Avatars befintliga fartyg MS Jehander 1 transporterar ballastmaterial till betongfabrikerna inne i Stockholm. Det nya pråmfartyget beräknas kunna tas i drift i mitten av 2024.

Avatar Logistic är ett av Thuns i Lidköping dotterbolag.

– Det är glädjande att vi undertecknat en gemensam avsiktsförklaring kring bygget av ett nytt, miljöeffektivt pråmfartyg anpassat för bulktransporter inom Stockholmsområdet. Det eldrivna pråmfartyget blir mer tekniskt avancerat och får dubbel lastkapacitet. Det innebär att pråmfartyget för varje last kan ersätta 100 lastbilar på landvägen.

Med den planerade eldriften kommer pråmfartyget också att minska Jehanders CO2-påverkan med upp till 95% jämfört med motsvarande lastbilsalternativ.

– Det kommer starkt att bidra till en renare miljö i Stockholms innerstad, säger Johan Lantz, vd för Avatar Logistics AB.

Det nya pråmfartyget kommer byggas enligt EU:s regelverk för pråmtrafik (Inland waterway transport/Inland navigation). En första design har redan tagits fram av Shipyard Ferus Smit B.V. i Holland.

Avatar Logistics kommer som nästa steg att söka grön medfinansiering.

Pråmfartyg är speciellt anpassade för trafik inom det inrikes transportsystemet och på urbana vattenvägar. De ersätter – och kompletterar – lastbilstransporter och är mycket vanliga inom EU.

Befintliga 50 år gamla MS Jehander 1 transporterar årligen 300.000 ton ballast (berg- och grus/material) från Jehanders grustäkter i Mälaren in till betongfabrikerna i centrala Stockholm.

– – – –
Bilden är klickbar till större format