Gå direkt till Nyheten (Vårdförbundet:
Rekordmånga överbeläggningar i Västra Götaland)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vårdförbundet:
Rekordmånga överbeläggningar i Västra Götaland

Publicerad torsdag, 30 juni 2022, 09:22 av - Inskickat material

Antalet överbeläggningar på regionens sjukhus ligger på den högsta nivån på över sju år i Västra Götalandsregionen, visar statistik från SKR som Vårdförbundet sammanställt. Nu väntar juli – årets mest utmanande månad.
– Överbeläggningar ökar risken för vårdskador och dödsfall och är också en skadlig arbetsmiljö för personalen, anser Vårdförbundet.

Under pandemin minskade antalet överbeläggningar, men under de senaste tolv månaderna har de ökat kraftigt runtom i landet och är nu uppe på rekordnivåer.

I Västra Götalandsregionen handlar det om nästan en fördubbling på ett år. Överbeläggningarna ligger på den högsta nivån sedan åtminstone 2015.

– Överbeläggningar innebär att patienter tvingas vänta orimligt länge på att få vård, utlokaliseras till andra avdelningar och ligga i korridorer och att de inte får hjälp av rätt kompetens i tid. Risken för vårdskador och till och med dödsfall ökar, säger Martin Håland, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.

Juli är den månad då sjukvården har störst problem med överbeläggningar. Framför allt de äldre patienterna är sårbara för långa väntetider på akuten. Äldre är ofta sköra och multisjuka och bör inte vistas i den miljön mer än nödvändigt.

En annan belastad sektor är förlossningsvården. Juli är den månad då det är svårast att bemanna vården, samtidigt som det föds flest barn.

– Vårdpersonalen har jobbat hårt sedan pandemin och behöver få vila och återhämtning precis som andra i samhället. Alla vet att barnen måste födas och att det kommer att behövas akutvård även på sommaren och regionen bör planera sin bemanning utifrån det. Det räcker inte med sockrade erbjudanden om pengar för att flytta semesterveckor, arbetsmiljön och förutsättningar att ge en god och säker vård måste förbättras – våra medlemmar behöver fler kollegor med rätt kompetens, säger Martin Håland.

I Västra Götalandsregionen beror överbeläggningarna bland annat på att regionen inte lyckas rekrytera och behålla tillräckligt många sjuksköterskor och barnmorskor inför sommaren. Men det beror också på att primärvården, alltså den hälso- och sjukvård som ges på äldreboenden, vårdcentraler, hälsocentraler och i hemmet, inte har getts rätt förutsättningar.

Hälso- och sjukvården är inne i en stor omställning, bort från vårdplatser på sjukhus till en mer personcentrerad nära vård som ges nära patienterna, där den kommunala och regionala primärvården är navet. Men ofta är primärvården inte rustad för det utökade ansvaret, varken när det gäller att ge förebyggande vård eller att ta emot patienter som skrivs ut från sjukhusen.

– Ansvaret vilar tungt på regionen för överbeläggningarna. Att patienter och personal tvingas stå ut med detta kaos varje sommar beror ju inte på att det saknas sjukhusrum, sängar eller operationssalar utan på att vare sig regionen eller kommunerna lyckats säkra tillräckligt mycket legitimerad personal att bemanna hälso- och sjukvården, säger Martin Håland.

Sjukhus för sjukhus i Västra Götalandsregionen – här är det flest överbeläggningar per hundra invånare:
Kungälvs Sjukhus 8,7
Skaraborgs Sjukhus 5,2
Alingsås lasarett 2,4

 

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
30 juni, 2022 09:43

Inget smickrande resultat för de styrande partierna MP, M, C, KD,och L.
8 år av besparingar på sjukhusen. Vad hade man förväntat sig?

Maria Edström
Gäst
Maria Edström
1 juli, 2022 08:53

Det är tydligt att vården inte ska drivas med hjälp av interregionala ”köp-och-sälj” principer. Vård behöver styras och ledas av professionella som har kontakt med verksamheten och hur den fungerar. Regionerna klarar inte av uppdraget att leverera jämlik vård i den tid patienterna behöver. Något måste göras, något annat än att pumpa in mer pengar i den läckande regionorganisationen. Visst ansvar för vård bör flyttas närmare dem de berör, visst ansvar bör flyttas till statlig nivå.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
1 juli, 2022 10:59

Men uppenbart har ni vikt ner er i denna fråga i det gemensamma regionstyret.

Maria Edström
Gäst
Maria Edström
1 juli, 2022 01:28

Hur man diskuterat och kompromissat i detalj i regionens majoritetsgrupp vet inte jag. Den sjukvård som utförs är bra, men väntetider är långa och skillnaderna inom regionen/landet är stor. Denna mandatperiod har jämlikhet och likvärdighet minskat här i Skaraborg. Därför driver vi, även regionpolitikerna, avveckling av regionernas styre av sjukvården. KD’s nya regionrepresentant Stefan Svensson och vår lokale regionkandidat Tommy Larsson går till val på avveckling av regionen och att det ska fortsätta vara två akutsjukhus i Skaraborg.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
2 juli, 2022 08:41

Lidköpings sjukhus är ju redan avlövat från akutsjukhus (Socialstyrelsens normer) till Närsjukhus med akutuppdrag endast dagtid. Så idag finns det endast ett akutsjukhus i Skaraborg. Låter svårt att driva att vi ska ”behålla” två då?

Maria Edström
Gäst
Maria Edström
3 juli, 2022 01:47

Skam den som ger sig! Vi tänker inte lägga oss på rygg och ge upp.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
4 juli, 2022 09:54

Tvivlar inte på dina egna goda intentioner, men du har nog en enorm uppförsbacke i enbart ditt eget parti och sedan de övriga tre alliansparterna efter det. Nu centraliceras ju också styrningen ytterligare vilket innebär att Skaraborg försvinner från regionkartan.