Gå direkt till Nyheten (Polisens regler för skjutvapen ses över)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Polisens regler för skjutvapen ses över

Publicerad torsdag, 30 juni 2022, 22:17 av Redaktionen


En utredare ges i uppdrag av att föreslå en ny reglering av polisens användning av skjutvapen som kan ersätta den nuvarande skjutkungörelsen från 1969.
Polisens användning av skjutvapen regleras främst genom kungörelsen (1969:84) om polisens användning av skjutvapen, den så kallade skjutkungörelsen. Regleringen har inte genomgått någon egentlig översyn sedan den beslutades för över 50 år sedan, någonting som Polismyndigheten länge har efterfrågat. Regeringen har därför i dag gett en utredare – justitierådet Petter Asp – i uppdrag att föreslå en ny och modernare reglering av polisens användning av skjutvapen som kan ersätta skjutkungörelsen.

Den nya regleringen ska säkerställa att skjutvapen används med mycket stor restriktivitet, men måste samtidigt ge stöd för att skjutvapen används i de fall där det är befogat och vara utformad på ett ändamålsenligt sätt.

Uppdraget ska redovisas senast den 4 september 2023.