Gå direkt till Nyheten (Lidköping bäst i väst i kommunjämförelse)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 december 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping bäst i väst i kommunjämförelse

Publicerad torsdag, 23 juni 2022, 13:14 av - Inskickat material

I en rapport gjord av Västsvenska Handelskammaren som jämfört mellanstora kommuner i Västsverige, Skåne och Mälardalen, placerar sig Lidköping på plats fyra och på en förstaplats i Västra Götaland. Det är framför allt resultaten i skola & vård, samhälle & trygghet och boende som sticker ut. I kategorin skola & vård är Lidköping bäst i klassen.

”Från Urban till Rurban” heter rapporten som fokuserar på dessa tre geografiska områden i sin jämförelse av konkurrenskraft och om vad som är attraktivt när företagare och Sveriges befolkning väljer ort att leva och verka i. Rurban är en blandning av orden Rural som betyder landsbygd och urban som betyder storstad. Det är en term som beskriver den snabbast ökande kategorin vad gäller efterfrågan av konkurrenskraft och attraktivitet – de mellanstora städerna!

Att vi kontinuerligt gör mätningar och beställer analyser är strategiskt viktigt för att se hur vi ligger till inom olika områden och vad vi behöver utveckla. Exempelvis hade vi en bostadsmarknadsanalys i januari som visade en liknande trend som den vi ser i Västsvenska Handelskammarens rapport i dag. NKI-undersökningarna för kundnöjdhet är ett annat exempel och vi vet att vi ligger högt där och har en god kvalitet i den kommunala verksamheten. Däremot är det inte alltid så lätt att tydliggöra detta i ett större sammanhang vilket vi nu fått kvitto på, säger Ulrika Strandroth Frid, kommundirektör i Lidköping.

På uppdrag av Västsvenska Handelskammaren undersökte och presenterade konsultföretaget Afry i oktober 2021 resultatet om vad som attraherar unga mellan 18 och 35 år när det gäller boendeort. Resultatet visade att över hälften vill bo i en mellanstor stad med bra skolor, god samhällsservice och med närhet till familj och vänner. Närheten till natur, hållbarhet och god livskvalitet är andra viktiga parametrar när bopålarna ska slås ner. Detta är alltså saker som i dag betyder mer än storstadens puls och överlägsna utbud av restauranger och nöjen. Därmed är storstadsnormen bruten och Lidköping som kommun blir alltmer relevant och hamnar mer i fokus.

Fortsatt uppvärderas de mindre städerna i takt med att bostadspriserna i storstäderna ökar och digitaliseringen som gör det möjligt för allt fler att arbeta på distans. Men det handlar inte bara om att tillgodose det ökade behovet av att kunna kombinera familj, arbete och fritid. För att fortsätta växa och bli mer konkurrenskraftiga måste Lidköpings kommun och regionen fortsätta att utveckla kommunikationer, företagsklimat och besöksnäring. Under pandemin fick hemestern, alltså semester i Sverige, ett uppsving och det är en trend som besöksbranschen tror kommer att hålla i sig. Det ger ju också ett minskat klimatavtryck, vilket också ligger i linje med mångas önskan.

Skaraborg placerar sig väldigt bra i den här undersökningen. Att ha tillgång till regionhuvudstadens arbetsmarknad, men slippa dess problem är en vinnande kombination. I takt med att Lidköping fortsätter arbetet med att förbättra företagsklimatet kommer också attraktiviteten att öka. Det goda livet i Västsverige finns helt enkelt i Skaraborg, avslutar Bjarne Pettersson, regionchef Västsvenska Handelskammaren.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
23 juni, 2022 01:59

Vad ska M gnälla på nu då, som inte ens har kompetens att själva tillsätta oppositionsrådsposten? :-P

Kalle
Gäst
Kalle
23 juni, 2022 04:15

Den där Bjarne har han ens varit i denna håla??
Det finns nog ingen mer stad med ett så utbrett system för att hålla inflyttade utanför den sk eliten (dom infödda) än vad det gör här.

örnvik
Gäst
örnvik
23 juni, 2022 06:02
Svarar  Kalle

Kalle var är hålan någonstans

Maria
Gäst
Maria
24 juni, 2022 11:18
Svarar  Kalle

Det finns ju en Kalle som brukar förespråka ett utbrett system för att hålla inflyttade utlandsfödda utanför typ allt i stan. Känns som jag precis läste svaret på varför han tycker så.