Gå direkt till Nyheten (S:t Nicolai Gille i Odensåker)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 december 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

S:t Nicolai Gille i Odensåker

Publicerad måndag, 20 juni 2022, 14:48 av - Inskickat material

Gillesmedlemmarna samlades med sina respektive för att företa Gillets årliga utfärd.
Detta sker för att fira Lidköpings Privilegiedag. På grund av pandemin har dock tvenne år blivit överhoppade, men nu blev det av med buss till Odensåker invid sjön Östen.

Denna dag, den 16 juni 1446, fick Lidköping fick sitt stadsprivilegiebrev utfärdat av kung Kristoffer av Bayern och av den anledningen firar S:t Nicolai Gille dagen med en utfärd för att förkovra medlemmarna på något sätt. Vid Odensåkers Hembygdsförening serverade Siv Handfast fralla och kaffe och samtidigt berättade Jan-Olof Berglund om hur Hembygdsföreningen utvecklats ur en studiecirkel. Jan-Olof berättade om socknens namn, dess omgivningar samt lite om Asaguden Oden.

S:t Nicolai Gilles Ålderman Bengt Thiger överlämnade ett Gillesstandar och en Lidköpings-Bygden av senaste årgången.

En kort promenad tog oss till Klockarbolet. En liten gård från 1600-talet. Ett otroligt litet bostadshus med ca 10 kvm bostadsyta med endast ett rum för en familj på 2 föräldrar och ca 5 barn och en vidhängande torrtoalett. En värmekälla/spis som är så liten att man undrar hur det kunde gå att få till någon varm mat. Ett uthus för ett mindre antal höns och grisar och därintill ett litet stall och en ladugård.

Ingen av byggnaderna hade dörrar på mer än ca 1,5 m höjd. Detta för att spara på värmen vintertid.

Vid Klockarbolet

Vi tog oss försiktigt över landsvägen till ett nyare Klockarboställe, som var så nytt som från mitten av 1800-talet. Betydligt större, två rum o kök och även med en mindre övervåning att använda sommartid.

Det blev tid över till att besöka Odensåker kyrka från 1100-talet. Som alla kyrkor, med ett vackert inre. Kyrkan har byggts om 4 gånger genom århundradena till sitt nuvarande utseende.

Tillbaka i Hembygdsgården överlämnades vi i händerna på Margareta Eklund och Ingerd Pettersson, som berättade om museiföremålen.

Över matsalen, på rännet, finns ett stort museum med allehanda innehåll. Ett flertal ting från svunna tider.

Ute på logen fanns det ett antal hästdragna föremål som plogar, såmaskiner, harvar, vagnar med mera.

På logens övervåning finns ett stort antal modeller av hus från trakten samt en enorm samling av kaffekoppar med fat. En fantastisk utställning som samlats av Ingerd Pettersson och hennes mamma.

På småvägar tog vi oss över Lugnås och Forshem för att slutligen avrunda dagen med en kopp kaffe på Kinnekullegården.

/Jan-Erik Sjöholm