Gå direkt till Nyheten (Sjöfarare – det lockade ut många till Sommarfesten)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sjöfarare – det lockade ut många till Sommarfesten

Publicerad lördag, 18 juni 2022, 15:16 av Björn Smitterberg

I dag avslutas sommarfesten – ett evenemang för att fira Lidköpings födelsedag – staden är nu officiellt 576 år.
Det som lockade förutom torghandel var Sjöfartens dag.


Johan Källsson fick gång på gång  berätta om fartygen i Thunbolagen.

Det handlar numer om cirka 40 fartyg som Thunbolagen är involverade i, helt eller delvis.
Ett litet antal ser vi i Lidköping då och då. Det kan vara värt att nämna att mer än hälften av de 1,7 miljoner ton varor som fraktas på Vänern finns på kölar tillhörande Thunbolagen. Det här är ett av Sveriges största rederier, när det gäller antalet last- och tankfartyg det största.

I samma  tält fanns Bengt-Göran Nilsson från kommunens förvaltning samhällsbyggnad. Han berättade om Lidköpings hamn i framtiden – och här finns lite oro.

– Det är lite osäkert hur utbyggnaden av Trollhätte kanal ska ske, har vi otur så stänger man av för fartygstrafiken under flera år – och jag är rädd för att det blir svårt att få igång sjöfarten på Vänern igen.

Bollen ligger just nu vid Trollhättans stadshus, som vill ha en lösning som innebär stopp för trafiken under ombyggnaden.

Här i tältet fanns också representanter för alla dem som arbetar i hamnen i dag, med kranar, maskiner och allt som hör till. Från Spiken kom ett par som representerar Sjöräddningssällskapet.

Ombord på ”Mina” var det gott om folk, liksom Kustbevakningens fartyg strax intill. Öppet hus. Här fanns också Klubb Maritim som är livaktig i Lidköping. Och visst kan nämnas att Mariestads Fyrsällskap fanns på torget med sin bok om Djurö.

Sammanlagt var det otrolig mängd med  erfarenhet av arbete på Vänern och andra hav som samlades i dag, och väldigt många ville prata om de moderna fartyg som Johan Källss0n visade i sina modeller.

 

Bilderna är klickbara till större format

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kalle
Gäst
Kalle
18 juni, 2022 03:42

Var är festen? Något som jag hörde från några besökare. Och jag instämmer i frågan. Uppträden har det varit, försäljning, företagsreklam, men fest nä nä.
Kalla det för fest = fiasko. Som en variant på underhållnig = inget bra svar jag har.
Men det mest tråkiga måste ju ändå vara att mina misstankar om detta innan det avlöpte, stämde på tok för väl.

Gurkan
Gäst
Gurkan
18 juni, 2022 09:00
Svarar  Kalle

Gnäll, gnäll och åter gnäll. Kan du istället säga vad DU anser vara fest? För att bittert konstatera att detta inte föll dig i smaken är väl knappast att vara konstruktiv? Var du ens framme eller sitter du surt hemma och tror att alla är lika missnöjda som du?

Kalle
Gäst
Kalle
18 juni, 2022 09:42
Svarar  Gurkan

För att svara på ditt löjliga påhopp kan jag bara tillägga att jag såg allt utom barnens program.
I övrigt kan man ju undra var du ser det festliga i att gå på torget och handla eller kolla på ett rederi som gör reklam. (Intressant i och för sig men festligt nä) Uppträdena var väl lite småtrevliga men festliga nä.
Mao borde du nog ta och fundera på vad ordet festlig betyder